Incendii masive de vegetație în 13 județe. Sunt deja 4 victime. Autoritățile se tem că situația se agravează
În ultimele 24 de ore, incendiile au pârjolit peste 4.000 de hectare de vegetație din 13 județe, iar pompierii continuă efortul pentru a stinge flăcările.
Potrivit celor mai recente date ale Departamentului pentru Situații de Urgență, vâlvătăile au făcut patru victime, două persoane decedate și alte două rănite.
În județul Alba pompierii au stat de veghe toată noaptea în trei localități pentru că focul se apropia amenințător de locuințe și o biserică.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Colonel Ovidiu Costea, ISU Alba: „În doar trei zile avem o suprafață afectată de incendii de 475 de hectare. Am avut două case incendiate pe timpul nopții pompierii au protejat cu autospeciale de lucru în Poșaga 8 case comună Întregalde 2 case protejate și la Baia de Arieș o biserică care amenința să fie cuprinsă de flăcări."
Până acum, oamenii legii au dat sancțiuni în valoare de 70.000 de lei și au făcut 7 dosare penale. Peste 1.300 de pompieri, polițiști, jandarmi și personal silvic și voluntari au intervenit
pentru a limita pagubele acestor incendii de vegetație.
Autoritățile se tem că ar putea crește și numărul victimelor.
Nicolae Albu, prefect de Alba: „Pot fi mult mai grave pentru că putem ajunge la pierderi de vieți omenești."
Dănuț Hălălăi, comisar șef Garda de Mediu Alba: „Afectează clar calitatea aerului, dar afectează și animelele mici nevertebrate tot ceea ce înseamn microfaună ce se distruge prin aceste arderi."
Incendiile au mistuit peste 1.000 de hectare, în județul Caraș-Severin.
În altă zonă a judeţului, mai multe case au fost amenințate de flăcări uriașe.
În județul Hunedoara, biserica și cimitirul din comuna Băița, au fost salvate, duminică seară, în ultima clipă, de flăcările violente. Pompierii au intervenit cu zeci de autospeciale.
Luni dimineață, a fost adus şi un elicopter Black Hawk, în zona Geoagiu. Acolo ard 5 hectare, iar pompierii încearcă să stingă focul de la înălţime.
Autoritățile reamintesc oamenilor că cei care dau foc intenționat terenurilor, riscă amenzi de până la 15.000 lei pentru persoane fizice, şi până la 100.000 lei, în cazul firmelor.