Joe Biden și Kamala Harris, vizită în zonele distruse de uraganul Helene. Bilanțul furtunii a trecut de 200 de morți
Președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris au vizitat zonele devastate de uragan din sud-estul Statelor Unite. Între timp, bilanțul victimelor crește amețitor. A trecut de două sute de morți. Iar sute de oameni sunt dați dispăruți.
Președintele american a mobilizat o mie de militari activi. Aceștia vin în ajutorul miilor de salvatori care intervin deja în cele șase state federale afectate.
Imagini incredibile dezvăluie coșmarul americanilor din Carolina de Nord când s-a năpustit asupra lor uraganul Helene. Secvențele au fost filmate dintr-un apartament de la etajul trei al unei clădiri rezidențiale din Asheville.
Locatara a văzut cum puhoaiele duceau copaci, containere de transport, chiar și un perete întreg rupt dintr-o casă. Spune că a trăit ore de groază, gândindu-se că, în orice moment, puhoaiele o vor lua si pe ea.
Președintele Joe Biden a survolat, din elicopter, unele zone grav afectate de uraganul Helene în Carolina de Nord, pentru a vedea amploarea dezastrului. Și vicepreședinta Kamala Harris a vizitat o regiune calamitată, în statul Georgia.
O jurnalistă de la CNN a însoțit o echipă a Agenției pentru Situații de Urgență, formată din 80 de membri, care ajută Garda Națională din Carolina de Nord la salvarea supraviețuitorilor blocați și izolați - deja de o săptămână - după trecerea uraganului.
Isabel Rosales, jurnalistă CNN: „Intrăm într-o zonă cu acces interzis. Pentru că este atât de periculos, doar echipele de urgență au voie să intre acolo. Totul a fost invadat cu un strat gros de noroi, peste tot sunt copaci doborâți, porțiuni de drum s-au surpat..."
Isabel Rosales, jurnalistă CNN: „Vedem cu ochii noștri cât de mare este provocarea lipsei comunicațiilor, nu doar pentru populația civilă ci și pentru cei care încearcă să-i salveze pe sinistrați..."
Colin Burress, FEMA, supraveghetor de divizie: „Așa este. Nu avem semnal la telefon, e-mail, mesaje..."
Salvatorii încearcă să ajungă într-o stațiune montană, complet izolată. Până acum, în Carolina de Nord au fost salvați peste 400 de sinistrați. Dar echipajele nu se vor opri până când nu-i găsesc pe toți cei dați dispăruți.