Peste 40% din șoferii testați pentru droguri rămân fără permis, deși sunt „curați”. „Sunt folosite fără o procedură clară”
Aproape jumătate dintre șoferii care primesc, în trafic, un rezultat pozitiv la DrugTest se dovedesc a fi nevinovați după analizele de laborator.
Specialiștii spun că numărul testelor fals-pozitive a crescut în ultimii ani, spre nemulțumirea conducătorilor auto.
Oamenii rămân fără permis 72 de ore, chiar dacă nu au consumat droguri.
Alegeri 2025
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
12:03
George Simion a contestat la CCR rezultatul alegerilor prezidențiale, după o serie de acuzații pentru care nu a adus dovezi
09:24
Noi reacții din SUA după ce Nicușor Dan a fost ales președinte. Mesajul transmis de 6 senatori
La cererea unei fundații pentru drepturile cetățenilor, Poliția Română a comunicat că, între iulie 2024 și aprilie 2025, 3.367 de șoferi au primit un rezultat pozitiv la DrugTest.
Analizele de laborator au arătat, însă, că 43% dintre aceștia nu consumaseră substanțe interzise, deci erau nevinovați.
Vlad Zaha, criminolog: „Rata de fals a crescut de la 38% anul trecut, asta ne indică faptul că testele sunt folosite fără vreo procedură clară bazată pe suspiciunile polițistului. Când testăm la întâmplare, doar de dragul testării, cresc șansele de eroare.”
Odată cu un rezultat pozitiv la DrugTest, șoferii rămân fără permis 72 de ore, chiar dacă nu au consumat stupefiante.
Mulți reclamă că le este afectată reputația sau chiar își pierd locul de muncă.
Bărbat: „Cred că aș înnebuni, sincer. Și eu depind de mașină cam în fiecare zi și nu e un moft.”
Tatiana Pașcovischi, reprezentant Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor: „Nu ne permitem astăzi ca românii să își piardă joburile, să aibă reputația pătată, să fie blocată familia întreagă. Poliția Română ite că aparatele pot genera rezultate eronate, dar nu ia măsuri pentru a reduce procentul de teste fals pozitive.”
Cristian Păpărau, expert medico-legal: „Multe dintre acestea ies pozitive, mai bine zis fals pozitive, în urma consumului unor banale medicamente, cum ar fi medicamente pentru durere sau pentru răceală, medicamente consumate extrem de frecvent de români.”
Între timp, un proiect de lege care prevede închisoare pentru prezența stupefiantelor în sânge este blocat în Parlament.
Împotriva adoptării sale s-au strâns circa o sută de mii de semnături.