Parcurile din București se sufocă de gunoaie. „Nici flori nu mai sunt, asfaltul e terminat”
Salba de lacuri a Bucureștiului ar putea fi un paradis verde, dacă apele nu ar fi pline de gunoaie. În multe locuri, rațele și peștii înoată printre peturi și ambalaje, iar malurile sunt și ele pline de resturi.
Primăriile de sector cer municipalității să le transfere aceste lacuri, ca să le poată curăța.
Pe lacul din Parcul Național, rațele și broaștele trăiesc printre gunoaiele aruncate în apă. Deși se află în sectorul 2, parcul este în istrarea Primăriei Generale, iar curățarea lui intră în responsabilitatea istrației Lacuri, Parcuri și Agrement București.
„E plin de mizerie, nici flori nu mai sunt, asfaltul e terminat, aleile s-au degradat. Nu are nimeni grijă, ca în toate parcurile din București”, a spus un trecător.
De foarte multe ori, plângerile cetățenilor i-au împins pe primarii de sector să facă solicitări către Primăria Capitalei, pentru a transfera aceste lacuri autorităților de sector.
Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, spune că deși de luni de zile vrea să preia lacul din Parcul Național, istrația care are îl acum în grijă se opune și cere reluarea întregii proceduri.
Reprezentanții ALPAB au transmis că există deja un proiect de reabilitare a parcului care include și lacul. Și că “săptămânal salariații ALPAB curăță luciul de apă al lacului înlăturând deșeurile rezultate de la vizitatorii parcului, precum și resturile vegetale provenite de la arbori, iarbă".
Acesta nu este însă un caz singurlar. Și lacurile Tei, Fundeni, Plumbuita, Cișmigiu ori Herăstrău sunt în aceeași situație. Păsările ciugulesc din pungile de plastic, iar peștii înoată printre peturi și gunoaie.
"Momentan starea apei este deplorabilă, am văzut câteva animale moarte. Eu locuiesc în zonă și de ceva timp se adună foarte multe alge. La un moment dat mirosul era îngrozitor, nu puteai să treci în zona asta” a declarat o femeie.
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2: „Sunt mulți cetățeni care mă ceartă că parcul Tei arată foarte rău, ei referindu-se la zona de lângă lac, zona care nu se află în istrarea noastră. Așteptăm să ne fie transmisă istrarea de către ALPAB, pentru a putea să o îngrijim și pentru că știu că PMB are probleme mari cu bugetul și pentru noi ar fi mai simplu”.
Pe de altă parte, specialiștii de mediu spun că această formulă de strare este una care teoretic ar trebui să funcționeze.
Dan Trifu, vicepreședintele fundăției Eco-Civica: "Dar noi trebuie să ne gândim și ce se întâmplă după ce se termină mandatul și dacă acești primari nu mai recâștiga mandatul. Pentru că avem exemplu chiar lângă noi în care parcuri întregi bucureștene au fost distruse chiar de primari, deci acesteia le-au betonat, au făcut ce au vrut în ele, s-au dat autorizații de construcție în parcuri”.
Primăria Capitalei a transmis că solicitările primăriilor de sector sunt în analiză și pot fi aprobate doar cu hoatarea consiliului general.