Premieră pe o șosea din România. Un autobuz fără șofer a circulat la Iași cu ajutorul inteligenței artificiale
Un autobuz fără șofer a circulat, joi, în premieră pe o șosea din România, la Iași. Vehiculul folosește inteligența artificială și tehnologii de scanare în timp real.
Deocamdată este în teste, dar este deja folosit cu succes în Norvegia și va fi introdus curând și la Paris. România nu permite, deocamdată, ca astfel de vehicule să ruleze pe străzile noastre.
Pietonii din Iași s-au frecat la ochi când au văzut prin centrul orașului un autobuz care mergea singur. Un șofer a rămas totuși în spatele volanului pentru a interveni în caz de nevoie.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Autobuzul are 8 metri lungime, o autonomie de până la 300 de kilometri, un motor 100% electric și o capacitate de transport de până la 52 de pasageri. Vehiculul este echipat cu senzori, sisteme de monitorizare și raportare la distanță, poziționare prin satelit și are în total 11 camere video. Viteza maximă pe care o poate atinge este de 40 de km pe oră. Scanează și învață un traseu complet în 3-4 zile.
Bărbat: „Foarte serios autobuz.”
Femeie: „Fără șofer, e foarte bine!” Reporter: „Ați vrea să mergeți cu așa autobuz?” Femeie: „Da, de ce nu?”
Autobuzul autonom deja operațional în Norvegia
Samir Aydin, reprezentant al producătorului: „Deja este operațional în Norvegia de mai bine de trei ani. Am avut până acum peste 25.000 de pasageri."
Autobuzul costă 400 de mii de euro. Prototipul a fost testat până acum în Germania, Franța și Elveția. În cazul României, pentru a putea circula, este nevoie de modificarea legislației rutiere.
Cristian Stoica, directorul Companiei de Transport Public Iași: „Nu este legal să facă deocamdată trasee de transport public. Sunt niște preocupări la nivelul Camerei Deputaților, pentru introducerea unor reglementări privind autobuzele autonome."
Mihai Chirica, primar Iași: „Va trebui să învățăm să-l utilizăm și va trebui să pregătim și personal în dispecerate care să le poată coordona.”
După mai multe teste, Primăria din Iași ar putea cumpăra autobuzul. În acest caz, vehiculul ar putea fi introdus în transportul în comun din acest oraș în cel mult un an.