Problema apărută subit la primul tren modernizat cu bani din PNRR. Ce le-a dat emoții angajaților CFR Călători: L-ați blocat
Primul tren modernizat cu bani din PNRR, circulă, de joi, pe ruta București-Constanța. Garnitura a fost transformată complet și este dotată cu echipamente moderne, inclusiv rampă și compartimente, pentru persoanele cu dizabilități.
Trenul face parte dintr-un program mai mare de reabilitare, în care sunt incluse peste 50 de locomotive, și 130 de vagoane.
Tânăr: „În sfârșit avem trenuri mai bune. Păcat că tot întârziere”.
Tânăr: „Trenul acesta, cu trenurile restul - mi se pare - este un progres enorm, se vede o diferență mare”.
Înainte să primească pasagerii care au plătit bilet, trenul nou, format dintr-o locomotivă și patru vagoane modernizate, a fost fotografiat și irat îndelung de angajații de la Transporturi.
Trenul va circula doar pe ruta București - Constanța, tur-retur, inclusiv în preajma Sărbătorilor Pascale, dar și de 1 Mai.
Patru vagoane intră în componența garniturii, sunt dotate cu scaune moderne, unde vă puteți încărca, inclusiv, telefonul sau laptopul. Există compartimente speciale pentru persoanele cu dizabilități, dar și spații pentru biciclete sau schiuri.
„Știți cum e vorba aceea românească - cu o floare nu se face primăvară”, a reacționat o femeie.
Și deja rampa de acces în tren le-a dat ceva emoții angajaților CFR Călători: „E blocat, l-ați blocat - ala se trage mai încolo. E tras la maxim”.
Locomotiva care poarta numele inginerului Anghel Saligny a fost dotată cu echipamente moderne.
Trenul a fost transformat complet cu ajutorul fondurilor europene. De exemplu, locomotiva are un motor nou, la fel si un sistem de frânare și poate ajunge la o viteză de 160 de km pe oră. Doar că în țara noastră, doar pe anumite porțiuni, trenurile pot atinge o astfel de viteză.
Puși cap la cap, în jur de 5% din totalul kilometrilor de cale ferată permit trenurilor să circule atât de repede, într-o perioadă în care în multe țări europene, garniturile prind și 300 de kilometri pe oră.
Trandafir Gheorghe, mecanic: „Sperăm să fie cât mai multe pentru CFR Călători, era foarte, foarte mare nevoie, nu de una, de mai multe. Cea mai veche? Mai bătrână ca mine, are 60 de ani”.
Iulian Măntescu, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă din România: „E nevoie de mai multe decât aerul pe care îl respirăm . România duce o lipsă acută de material rulant - suntem întârziați, sperăm ca constructorul să respecte graficul și să livreze cele 36 de trenuri electrice, sperăm ca celălalt constructor să înceapă livrarea, nu avem niciun tren la ora actuală”.
Între timp, numărul celor care au călătorit cu trenul a scăzut cu aproape 5% în 2024, față de anul precedent.