Procurorul general: Două dosare pentru Călin Georgescu, într-unul se anchetează legăturile cu Potra. „Probatoriu amplu”

Călin Georgescu este vizat în două dosare, dintre care unul legat de activitatea lui Horațiu Potra, a dezvăluit procurorul general al României, Alex Florența.
A fost pus sub acuzare în celălalt dosar, sub acuzația de acțiuni împotriva ordinii constituționale.
De asemenea, procurorii investighează întâlnirile pe care Potra le-ar fi avut la Moscova, înainte de alegerile din decembrie 2024, dar şi modul în care acesta a dus în ţară arme şi mari sume de bani.
„Există un probatoriu amplu din punctul acesta de vedere. Sunt multe elemente de acest tip care au rezultat, inclusiv în urma percheziţiilor informatice efectuate asupra device-urilor care au fost indisponibilizate de la membrii grupării. Toate aceste elemente, pentru că vorbim de un volum foarte mare de date informatice, sunt analizate în timp real. Vor fi puse toate piesele puzzle-ului cap la cap şi, la momentul respectiv, vă vom prezenta o concluzie", a explicat procurorul general.
Procurorul general a oferit aceste date după prezentarea bilanţul activităţii Ministerului Public pe anul 2024.
Ingerinţa altor state în alegerile prezidenţiale
Alex Florenţa a anunţat că procurorii analizează posibila implicare a unor actori statali în alegerile din România.
„Cercetările vizează şi posibila implicare a unor actor străini în influenţarea ciclului electoral din decembrie 2024. Analizăm inclusiv datele noi apărute în spaţiul public zilele trecute. Trebuie să analizăm în ce constau aceste ingerinţe, dacă ele se confirmă. Dincolo de elementele pe care le avem deja, procurorul de caz va decide dacă se impune extinderea cercetărilor şi în raport de alte fapte", a precizat Florenţa.
Banii și puștile lui Potra
Alex Florenţa a mai afirmat că anchetatorii vor să afle cum au ajuns armele la membrii grupării lui Potra şi de unde provin cei 3,3 milioane euro găsiţi într-un seif.
„Investigăm şi această pistă. Trebuie să stabilim cum au ajuns aceste arme în România, cum au fost introduse în ţară şi de către cine: de către membrii grupării sau de către altcineva care le-a furnizat după aceea membrilor grupării (...). Se fac cercetări inclusiv cu privire la provenienţa acestei sume, inclusiv la posibila săvârşire a infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălarea banilor, să vedem în ce măsură aceste sume de bani au intrat legal în România, în ce măsură întreg acest flux financiar a fost obiectul declaraţiilor la organele fiscale, dacă s-au plătit taxele aferente bugetului de stat", a mai spus Florenţa.