Proiect inedit al elevilor din Bistrița-Năsăud. Călătorii de pe Via Transilvanica, întâmpinați cu panouri și băncuțe din lemn
Zeci de elevi din Bistrița-Năsăud s-au transformat în mici meșteșugari pentru a veni în ajutorul turiștilor care pornesc pe Via Transilvanica.
În curând, pe o bucată din traseul care străbate țara, vor fi montate bănci din lemn și panouri informative. Astfel, drumeții vor găsi mai ușor cazare ori puncte gastronomice pentru o masă binemeritată.
Elevii școlilor gimnaziale din Mureșenii Bârgăului și Bistrița Bârgăului și-au luat în serios atribuțiile. Cu multă răbdare, pregătesc panourile informative, indicatoarele rutiere, băncile din lemn și căsuțele pentru păsări.
Lucas, elev: „Facem aceste indicatoare pentru a îndruma drumeții să știe pe unde să meargă și unde pot să se cazeze.”
Roxana, elevă: „Facem panouri pentru a ajuta turiștii să ajungă la sătenii care vând produse alimentare. Mulți vin aici și vor să mănânce ceva, vor să se cazeze și nu știu unde să vină.”
Toate obiectele făcute cu multă grijă de copii vor fi amplasate pe bucata de traseu ce străbate județul Bistrița-Năsăud.
Bianca, elevă: „Vrem să le arătăm satul nostru pentru necunoscători, să le arătăm atracțiile satului, încercăm să înfrumusețăm cât mai mult traseul.”
Darius, elev: „Noi facem niște semne comerciale pentru înfrumusețarea drumului, de exemplu mai sunt câteva semne pe acolo, numere de telefon pentru cei care vând miere, căpșuni, brânză.”
Astfel, turiștii vor putea găsi mai ușor cazare, dar și un loc unde să își potolească foamea.
Ioana Pudilic, coordonatorul proiectului: „Promovăm producătorii locali, pe toți cei care vor să ofere locuri de cazare, locuri de campare. Avem căsuțe de păsărele, copiii din aceste școli, patru dintre ei au devenit ghizi pe Via Transilvanica, micii ghizi.”
Tibi Ușeriu, ambasador al Via Transilvanica: „Pe noi, cei de la Tășuleasa Social, ne bucură fiecare inițiativă de genul și mai ales că este o inițiativă foarte, foarte frumoasă din partea copiilor. Cel mai mult ne bucură pentru că acești copii preiau, să zicem așa, acest proiect și învață.”
Via Transilvanica, „drumul care unește", are 1.400 de kilometri și traversează România de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, trecând prin zece județe. Potrivit celor care se ocupă de acest proiect, anul trecut, aproape 30.000 de turiști, români și străini, au străbătut măcar o parte din acest traseu.