Protest la Ploiești. Angajații companiei de transport public, scoși în stradă de decizia primarului de a reduce cheltuielile
Șoferi, vatmani, mecanici și alți angajați ai societății de transport public din Ploiești au protestat în stradă, supărați că își primesc salariile cu întârziere și că mașinile cu care își fac treaba sunt vechi și uzate.
De cealaltă parte, primarul a cerut reduceri de costuri și acuză managerii regiei că au condus greșit compania.
Peste o sută de sindicaliști au demonstrat în stradă ca să atragă atenția asupra situației dezastruoase a transportului public din Ploiești.
Valentin Amăriuței, șofer: „Suntem blocați, n-avem bani pentru piese, n-avem bani pentru salarii, s-au dat în bucăți, în tranșe. Un oraș mare cum e Ploieștiul să aibă asemenea mașini, sunt niște cazane, despre ce vorbim?”
Reporter: „Ne puteți spune ce salariu aveți?”
Angajat: „Cu vreo 20, 30 de lei peste salariul mediu și am 36 de ani în câmpul muncii. Dacă dumneavoastră credeți că noi putem să facem față...”
Banii din bilete, insuficienți pentru funcționarea companiei
Transportul public din Ploiești are nevoie de nouă milioane de lei pe lună de la primărie, pentru că banii încasați din vânzarea biletelor de călătorie sau a abonamentelor nu acoperă cheltuielile.
Nae Alexandri: „Dacă noi nu ne încasăm facturile la timp, nu avem bani să plătim mai departe, nici salarii, nici la statul român.”
La protestul sindicaliștilor din Ploiești au venit și reprezentanți ai transportatorilor din mai multe orașe importante ale României, care spun că, după ordonanța „trenuleț”, veniturile lor au scăzut.
Sorin Badache, sindicatul transportatorilor Galați: „Guvernul ne-a lăsat fără contracte colective de muncă, efectiv ne-au tăiat, nu s-au înghețat, pur și simplu s-au tăiat.”
Primarul Ploieștiului a recomandat, în schimb, reorganizarea societății de transport public. Într-o postare pe pagina lui de socializare, edilul Mihai Polițeanu a cerut reducerea cheltuielilor cu peste 20%. El susține că personalul istrativ este supradimensionat, în urma angajărilor pe pile.