Rectorul SNSPA solicită CCR menţinerea soluţiei de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a depus un memoriu la Curtea Constituțională a României pentru menținerea deciziei BEC privind respingerea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din anul 2025, anunță SNSPA.
„Luni, 10 martie 2025, rectorul Școlii Naţionale de Studii Politice și istrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a depus un Memoriu – Amicus Curiae la Curtea Constituțională a României (CCR). Memoriul a fost înaintat în contextul contestației formulate de domnul Călin Georgescu împotriva Deciziei nr. 18D/09.03.2025, prin care Biroul Electoral Central (BEC) a respins înregistrarea candidaturii sale la alegerile pentru Președintele României din anul 2025“, se arată într-un comunicat remis de Școala Națională de Studii Politice și istrative (SNSPA).
Remus Pricopie a depus un memoriu la CCR împotriva candidaturii lui Călin Georgescu
În argumentația sa, prof. univ. dr. Remus Pricopie a invocat încălcarea mai multor articole din Constituție, inclusiv cele referitoare la respectarea valorilor democratice, statului de drept și angajamentelor internaționale ale României, în special apartenența țării la Uniunea Europeană și NATO.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
„În cadrul acestui Memoriu, prof. univ. dr. Remus Pricopie a solicitat Curții Constituționale menținerea soluției de respingere a candidaturii domnului Călin Georgescu, argumentând că înregistrarea acesteia contravine dispozițiilor constituționale și a hotărârilor CCR nr. 2 și nr. 32 din 2024. Motivele invocate în document fac referire la încălcarea condițiilor de eligibilitate prevăzute de Constituția României, în special ale art.1 alin. (3) și (5), ale art. 82 alin. (2), corelate cu articolele 148 și 149. Aceste dispoziții subliniază respectarea valorilor democrației, statului de drept, Constituției și a angajamentelor internaționale ale României, respectiv apartenența țării la Uniunea Europeană și NATO“, a precizat instituția de învățământ condusă de Remus Pricopie.
„Depunerea acestui Memoriu – Amicus Curiae survine după ce Biroul Electoral Central a confirmat obiecțiile ridicate anterior de rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, privind neîndeplinirea criteriilor constituționale de către domnul Călin Georgescu, pentru înregistrarea candidaturii la funcția de Președinte al României din anul 2025. Prin această acțiune, rectorul SNSPA își reafirmă angajamentul față de principiile statului de drept, valorile democratice și respectarea normelor constituționale în cadrul procesului electoral din România“, se mai arată în comunicat.
Remus Pricopie a depus pe data de 7 martie, la Biroul Electoral Central, o contestaţie la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidenţiale.
Călin Georgescu va depune o contestaţie la Curtea Constituţională privind respingerea candidaturii sale de către Biroul Electoral Central, a declarat, luni, liderul AUR, George Simion.
Decizie BEC. Candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă
candidaturii lui Călin Georgescu.
Concluzia judecătorilor este că Georgescu nu a respectat regulile de campanie electorală din alegerile prezidențiale de anul trecut. “Este inisibil să se considere că aceeași persoană îndeplinește condițiile pentru a accede la funcția de Președinte al României”.
BEC nu a luat această decizie din analiza dosarului, ci din întregul context ale evenimentelor și actelor normative emise începând cu primul tur al alegerilor prezidențiale.
În urma deciziei CCR, este inisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeași persoană îndeplinește condițiile pentru a accede la funcția de Președinte al României, se arată în motivarea deciziei BEC.
„În această împrejurare, Biroul Electoral Central constată că procesul electoral pentru alegerea Președintelui României a fost demarat în anul 2024, iar prin Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, Curtea Constituţională a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza HG nr. 756/2024 și a HG nr. 1061/2024, dispunând re/uarea /n integralitate a acestuia.
Relevant pentru Biroul Electoral Central este faptul că hotărârea Curţii Constituţionale, anterior menţionată, analizează și statuează cu privire la maniera în care candidatul a cărui candidatură face obiectul prezentei verificări de legalitate, a înţeles să se raporteze la condiţiile care rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcţia de Președinte al României, fiind relevată o atitudine în manifestă contradicție cu valorile de esență ale statului de drept, Or, statuările Curţii Constituţionale din Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, statuări obligatorii şi pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ce priveşte candidatura domnului Georgescu Călin, aceasta nu întrunește condițiile de legalitate întrucât candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăși ob/igația (expressis verbis prevăzută în Hotărârea Curții Constituționale nr. 2 din 5 octombrie 2024) ge a apăra democraţia, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre și imparţiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuşi fundamentul ordinii constituționale actuale.
De altfel, anulând procesul electoral în curs și dispunând reluarea în integralitate a acestuia (inclusiv cu privire la depunerea de candidaturi) ca urmare a conduitei candidatului de nerespectare a reglementărilor procedurii electorale, esențiale pentru democraţie și statul de drept, Curtea Constituţională a tranșat implicit și general obligatoriu și cu privire la neindeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru înregistrarea candidaturii depuse de către candidatul Georgescu Călin, fiind inisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeași persoană îndeplinește condițiile pentru a accede la funcția de Președinte al României. În concluzie, atât timp cât instanţa de contencios constituţional a statuat deja cu privire la aspectele mai sus menţionate, îndeplinirea celorlalte condiţii de înregistrare a candidaturii și a semnului electoral, apare ca irelevantă.”