România și Portugalia au încheiat un acord de colaborare în domeniul apărării și NATO

Miniştrii Apărării român şi portughez, Vasile Dîncu şi Helena Carreiras, au semnat, joi, la Bucureşti, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Portugheze privind cooperarea în domeniul apărării.
”Sigur, este un acord care, practic, vine şi reîmprospătează acordul deja existent, având în vedere noul cadru al relaţiilor militare bilaterale şi este deschis către orice formă de cooperare în viitor", a precizat Ciucă, potrivit Agerpres.
De altfel, şeful Executivului de la Lisabona au efectuat, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, o vizită la Batalionul 1 Instrucţie "Olt", în localitatea Caracal din judeţul Olt.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Premierul Ciucă a fost întrebat, în conferinţa de presă de la finalul întrevederii cu omologul portughez, dacă documentul cuprinde şi o colaborare în domeniul industriei de apărare, în vederea dezvoltării de echipamente militare comune
Potrivit unui comunicat al MApN, "noul acord va contribui atât la extinderea şi aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, cât şi la întărirea colaborării în contextul NATO şi UE, creând astfel premisele consolidării relaţiilor româno-portugheze, bazate pe obiective convergente atât la nivel european, cât şi la nivel aliat".
Acordul a fost semnat în contextul vizitei de lucru pe care premierul Portugaliei, Antonio Costa, o efectuează în România.
Astfel, în cadrul convorbirilor oficiale, potrivit MApN, au fost abordate subiecte referitoare la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, la eforturile aliate destinate consolidării posturii NATO de descurajare şi apărare, în special în regiunea Mării Negre, precum şi privind aspecte legate de relaţiile bilaterale, cu accent pe importanţa actualizării cadrului juridic al cooperării în domeniul apărării.