Tehnologia care reduce costurile cu 25% în construcții, prezentată la București. Cum funcționează
Scanner 3D, realitate virtuală și inteligență artificială — sunt doar câteva dintre tehnologiile care schimbă modul în care se construiește în România.
Pe șantiere, planurile de pe hârtie sunt înlocuite cu modele digitale, iar muncitorii pot vizualiza clădirile înainte să fie ridicate. Și, după cum spun specialiștii din domeniu, aceste tehnologii sunt de mare ajutor, pentru că îi ajută să economisească timp și bani. Astfel de dispozitive sunt prezentate la un eveniment de profil, organizat în Capitală.
Imagini sunt obținute cu ajutorul scannerelor 3D, cu care inginerii pot recrea digital clădiri sau terenuri, cu o precizie uimitoare. Acestea pot fi vizualizate apoi cu ochelari de realitate virtuală, oferind o experiență imersivă, ca și cum ai fi deja pe șantier.
Samuel Pandele, tehnician proiectant în construcții: "Emite în mediul înconjurător o serie foarte mare de fascicule luminoase. Informații legate de distanța față de mine și obiectul respectiv, informații legate de lumină, de culoare și așa mai departe, le pune cap la cap și astfel se creează un nor de puncte, un soi de model 3D al realității".
Cu astfel de dispozitive, planificările sunt mai sigure și se obțin lucrări fără erori.
Sebastian Chețean, director tehnic: "Prin selecția simplă a unor componente din modelul 3D putem să trasăm, putem să verificăm în șantier. De asemenea, putem să trimitem măsurătorile actualizate, direct la biroul tehnic și e foarte ușoară comunicarea, eficientizarea timpului până la urmă, eficientizarea costurilor".
Bogdan Ivan, Ministrul Digitalizării: "Undeva la 25% din costuri pot să fie reduse prin folosirea acestor instrumente digitale".
Inteligența artificială ajunge și în construcții
Inteligența artificială vine și ea în sprijinul specialiștilor. Dronele cartografiază terenurile, iar imprimantele 3D creează componente direct pe șantier.
Rodica Lupu, reprezentanta unei companii în domeniul construcțiilor: "Building Information Modeling este coloana vertebrală a digitalizării pe întreg lanțul valoric. Vorbim și arătăm roboți care sunt în șantier, care captează informații, informații care circulă prin mai multe tipuri de platforme pentru a fi procesate".
Chiar dacă România face pași importanți în digitalizarea sectorului construcțiilor, tot suntem în urmă față de alte țări europene.
Cristian Erbașu, reprezentantul unei companii în domeniul construcțiilor: "Din ce în ce mai mulți oameni implicați în domeniul construcțiilor au înțeles necesitatea dezvoltării construcțiilor în direcția digitalizării. Reușim să atingem anumiți parametri ceruți, prin directivele UE și prin legislația noastră".
În România, doar 5% dintre proiectele de construcții implementează tehnologia modernă BIM, comparativ cu 34% în țări precum Franța și Marea Britanie, și chiar 50% în state precum Olanda sau Danemarca.