Trăim în țara șoferilor nervoși. Peste 10.000 dintre ei au fost sancționați, iar numărul e în creștere
Trăim cu toții în țara șoferilor nervoși, iar numărul agresiunilor în trafic a crescut. Potrivit Poliției Române, din 2022 încoace peste 10.000 de persoane au fost amendate pentru condus agresiv.
În Capitală, un tânăr de 24 de ani a bătut un șofer de la o companie de ridesharing, deranjat de faptul că respectivul a oprit în mijlocul drumului pentru a le permite clienților să coboare. Un caz similar s-a petrecut și la Timișoara.
Tânărul de 24 ani a fost surprins de o cameră de bord în timp ce îl lovește prin geamul deschis al mașinii pe un șofer de la o firmă de ridesharing. Cu câteva momente în urmă, același individ – pasager într-o mașină aflată în trafic – s-ar fi enervat că victima a oprit pe partea carosabilă pentru a le permite clienților să coboare din mașină. L-a urmărit și l-a agresat. A fugit imediat după faptă, dar a fost depistat trei zile mai târziu și este cercetat acum pentru tulburarea liniștii și ordinii publice, loviri și violențe.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Din același motiv, un alt șofer de la o firmă de ridesharing din Timișoara a fost amenințat de un conducător auto care i-a lovit mașina cu o umbrelă, enervat că bărbatul a oprit pentru câteva momente în parcarea unui centru comercial ca să lase clienții să coboare din mașină.
Imaginile au ajuns la poliție, iar agresorul a fost audiat.
Datele Poliției Române arată că numărul cazurilor de agresivitate în trafic a crescut. Potrivit Direcției Rutiere, în primele trei luni ale anului 2025, polițiștii au aplicat aproape 1.300 de amenzi pentru conducere agresivă, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost date în jur de o mie de astfel de amenzi. Iar în total, din ianuarie 2022, când a fost introdusă în legislație sancționarea comportamentului agresiv la volan, până în prezent au fost amendați peste 10.000 de șoferi agresivi în trafic.
Ce înseamnă agresivitate în trafic
Deplasarea succesivă de pe o bandă pe cealaltă pentru a depăși un șir de mașini care circulă în același sens, derapajele controlate sau claxonarea fără motiv sunt doar câteva dintre faptele încadrate la comportament agresiv în trafic.
Șicanările ce presupun reducerea intenționată a vitezei în fața unei alte mașini sau condusul foarte aproape de mașina din față reprezintă de asemenea comportament agresiv la volan și se pot pedepsi cu amendă de la 800 de lei la 1.000 de lei și suspendarea permisului pentru 30 de zile.
Din octombrie 2024, șoferii care conduc agresiv pot fi reclamați online în portalul MAI. Acolo, utilizatorii pot încărca fotografii sau clipuri.