"Traficantii" din reportajul Sky News au fost arestati. De ce ar fi vorbit in romana, cand limba lor e maghiara
Curtea de Apel Bucuresti a decis, vineri seara, arestarea preventiva a fratilor Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics, precum si a intermediarului, Mihai Aurelian Szanto.
Acestia sunt acuzati de complicitate la comunicarea unor informatii false, constituirea unui grup infractional organizat si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Decizia judecatorului vine dupa ce suspectii au fost audiati aproximativ trei ore la Curtea de Apel Bucuresti.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Cel care a intermediat realizarea filmarii, Mihai Aurelian Szanto si fratii Atilla Csaba Pantics si Levente Pantics pot ataca decizia judecatorului cu o contestatie la inalta Curte de Casatie si Justitie.
Iar jurnalistii postului britanic Sky News care au insinuat ca in Romania se face trafic de armament ar putea fi chemati in Bucuresti, la audieri.
Sceneta jucata in fata jurnalistilor Sky News capata proportiile unei investigatii penale serioase. Procurorii spun ca totul a fost pus la punct impreuna cu reporterii britanici, care pe langa recuzita au avut si alte cereri.
Desi limba materna a suspectilor este maghiara, britanicii ar fi cerut in mod expres, asa cum arata anchetatorii, ca replicile sa se poarte in limba romana. Iar ei s-au conformat. Avocatul unuia dintre ei contesta acuzatiile si vrea sa ceara in instanta testarea la detectorul de minciuni a jurnalistului englez.

Avocat: "Cand si-au dat seama de prostia pe care au facut-o, si asta destul de tarziu, au fost socati efectiv. Nu le venea sa creada, ziceau ca este ceva normal si nu are ce sa se intample atata timp cat jurnalistii englezi au promis ca vor face aceasta precizare: ca faptele si personajele sunt fictive."
Un proces pregateste si Ministerul Justitiei la nivel international.
Raluca Pruna: "Vrem sa dam in judecata post de televiziune Sky News daca acuzatiile procurorilor DIICOT se confirma."
La Ofcom, CNA-ul britanic, plangerile depuse au depasit suta, de 10 ori mai multe ca joi. Vor urma probabil si altele, dar din partea rusilor, care sustin si ei ca sunt victimele unui material regizat de jurnalistii Sky News.
De data asta, englezii ar fi platit un actor rus sa pretinda ca este un fost mercenar ca sa demonstreze existenta unei companii militare secrete ruse care ar recruta, antrena si trimite militari pe ascuns in Siria, ca sa lupte impotriva ISIS.
Actorul pe nume Alexander Agapov a fost in reportaj Dmitri.
Alexander Agapov, alias mercenarul Dmitri: "Am inceput sa ma plang si nu eram singurul, jumatate din companie se plangea comandantului si cerea sa fie trimis acasa. De fiecare data cand plecam la o lupta, ne intorceam tot mai putini."
Alexander Agapov, in materialul de demascare NTV Rusia: "Mi-au dat pur si simplu sa citesc informatii despre armament. Apoi am citit replicile de vreo 10 ori. Mi-a fost clar ca era niste jurnalisti care incercau sa compromita imaginea Rusiei."
O investigatie serioasa a autoritatilor poate dovedi cat de reale sau false sunt reportajele Sky News incriminate.
Trei barbati care au aparut in reportajul britanicilor au fost audiati joi toata ziua. Iar la final au plecat incatusati.
Procurorii DIICOT au schimbat incadrarea faptei in infractiuni contra securitatii nationale, resprectiv comunicarea de informatii false. Infractiunea se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani. Iar urmarirea penala s-ar putea extinde si asupra echipei de filmare britanice, care va fi audiata prin comisie rogatorie in Regatul Unit.
Asta inseamna ca procurorii romani le vor cere colegilor englezi sa audieze echipa de filmare. Daca sunt semne ca s-a savarsit o infractiune, jurnalistii pot fi ulterior citati de DIICOT, in Romania.

Reportajul Sky News care prezenta cum traficantii de arme romani sunt gata sa vanda oricui pistoale si pusti militare de asalt a adus atingere imaginii tarii. Procurorii DIICOT sunt convinsi ca cineva a mintit in aceasta poveste: fie echipa de filmare care a transformat un scenariu de film intr-o stire, fie romanii care au jucat. Premierul nu a ramas indiferent in fata acestui scandal.
Dacian Ciolos: "Nu poti sa denigrezi o tara fara sa ai dovezi atunci cand vii cu anumite afirmatii."
Chiar si asa, jurnalistul Stuart Ramsey este extrem de vocal pe retelele de socializare, unde a postat sapte mesaje legate de materialul din Romania in mai putin de 24 de ore. Jurnalistul care este extrem de dispretuitor la adresa romanilor si a autoritatilor noastre a atras numeroase comentarii din partea celor ce i-au citit texetele.
Stuart Ramsey: "Hehe,... inca imi place la nebunie! Ma doare burta de ras! Mitralierele AK sunt arme de vanatoare, ha?"
Comentariu: "Daca nu stii, taci, acela este un AK romanesc modificat doar pentru vanatoare, adica fara partea automata a pistolului. Mincinosule!!!"
Iar razboiul dintre jurnalistul care incearca sa sustina ca armele pe care le-a filmat sunt de asalt continua.
Dincolo de schimbul de replici mai mult sau mai putin intepator de pe internet, scandalul a ajuns si la OFCOM, Consiliul Audiovizualului din Marea Britanie. Reprezentantii institutiei ne-au transmis ca: ''Regulile noastre necesita programe de stiri realizate cat mai corect. Noi am primit 12 plangeri cu privire la acest raport Sky News si evaluam cu atentie acest plangeri inainte de a decide daca trebuie sa anchetam cazul.''
Mai mult, pentru stabilirea adevarului in cazul presupusilor traficanti de arme romani, "Ambasada Romaniei la Londa a transmis Sky News o noua scrisoare, in care solicita postului britanic de televiziune sa transmita (...) elementele (...) din ancheta desfasurata de DIICOT."