Vacanță mai devreme pentru copiii ciobanilor din Alba. Pleacă în transhumanță, alături de familiile lor
Copiii ciobanilor dintr-un sat aflat în județul Alba încep mai devreme vacanța de vară. Trebuie să plece cu părinții lor, în transhumanță. Urcă în Munții Șureanu, până la 1.400 de metri altitudine, și stau toată vara la stâne.
Copiii ciobanilor învață de mici ce înseamnă păstoritul și duc astfel mai departe un mod de viață transmis din generație în generație.
Pentru copiii care învață în satul Strungari, județul Alba, clopoțelul a sunat finalul de an școlar mai devreme. Nu înainte să fie premiați pentru rezultate.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Maria: „Îi ajutam pe părinți la animale, ajutam la muls, la brânză. E un peisaj foarte frumos. Este printre puținele locuri printre care se păstrează transhumanța."
Elev: „Ca să mergem la Recea cu animalele. Stăm cu ele, mulgem vacile, stăm cu oile, cu vacile. Vreau să merg în continuare cu animalele la munte”
Cu școala încheiată mai devreme, copiii urcă la stână cu părinții
Elev: „Mai mulg vacile, mai dau la strungă, mai scot untul câteodată. Terminăm școala, luni mergem la Recea.”
Ioana, elevă: „Noi luăm vacanța mai repede pentru a ajuta părinții să facă transhumanța. Este la o distanță de o oră cu mașina. Sunt dealuri, sunt brazi. Ca într-un basm, ca într-o poveste."
Maria Stănilă, părinte: „Dacă părinții urcă, copiii nu mai au cu cine sta acasă și trebui să urce și ei noi la munte, la Recea și de asta se ia vacanța mai repede. Așa ieșim primăvara acolo că acolo se face iarba."
Înainte, păstorii urcau pe jos, aproape 20 de km, până în vârf de munte, cu toate cele necesare la stână. Acum au mașini.
Maria Bâldea, părinte: „Ducem tot, ducem vaci, ducem oi, ducem cai, porci, cu toată familia ne mutăm acolo.”
Nicolae Matei, părinte: „Urcăm la munte cu animalele, cu oile, cu vacile. Stăm acolo cam timp de lună și apoi mergem la munte. Așa au urcat părinții, buncii noștri. E o tradiție din moși strămoși.”
Școala le oferă elevilor sprijin pentru a pleca alături de familii în transhumanță, fără să le fie afectată educația.
Marcela Popescu, director școală: „Sunt copii foarte harnici, cu rezultate bune la învățătură, dar copii muncitori care își ajută părinții în gospodăriile individuale."
Calitatea produselor de la stanele din zonă este cunoscută în toată țara. Oamenii vor reveni în sat peste o lună, pentru a cosi iarba, iar apoi se vor intoarce pe munte.