Vânătorii profită de legea împușcării urșilor. Jumătate din animalele ucise ar putea câștiga medalii de aur la expoziții
Legea privind împușcarea urșilor, după tragedia de anul trecut din Bucegi, a dus la o vânătoare de trofee. 381 de urși au fost uciși, iar anul acesta vânătorii au în vizor 426 de animale.
Din datele Rezervației Forestiere, rezultă că mai bine de jumătate din exemplarele împușcate anul trecut sunt valoroase și ar putea câștiga medalii de aur la expozițiile de profil.
După incidentul de anul trecut, când o adolescentă a fost atacată mortal de un urs în Munții Bucegi, Parlamentul a aprobat vânătoarea acestor animale, după o pauză de 8 ani.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Cum era de așteptat, mulți s-au grăbit să apese pe trăgaci, iar 90% din cota de recoltă stabilită de autorități a fost executată.
Asociațiile de vânătoare au făcut bani frumoși – un trofeu poate aduce chiar și 10.000 de euro, dacă ursul ucis este masiv.
Ioan Noaghea, AJVPS Brașov: „Am avut voie să împușcăm în anul 2024 patru exemplare de urs în nivelul de prevenție și i-am împușcat pe toți. Până la 350 de puncte costă 5.000 de euro."
Numărul de puncte cu care un exemplar este asociat reprezintă un scor, în funcție de mărimea și frumusețea blănii, recunoscut la nivel mondial și stabilit de Consiliul Internațional pentru Conservarea Vânatului.
La noi, evaluarea este făcută de Garda Forestieră Națională. La solicitarea Știrilor Protv, aceasta a comunicat lista detaliată a exemplarelor vânate.
Astfel, 13 urși aveau peste 400 de puncte și sunt considerați rarități de o valoare excepțională. Mai bine de jumătate din exemplare ar putea lua medalie de aur la expozițiile vânătorești.
În România, urșii sunt vânați pentru trofee
Cifrele indică o vânătoare de trofee, mai degrabă decât una de prevenție, spun reprezentanții asociațiilor de mediu.
Cristian Remus Papp, WWF România: „Se vizează exemplarele mari, nu cele problematice, și atunci putem să punem la îndoială eficiența acestei legi”.
Claudiu Dimitriu, Alianța pentru Combaterea Abuzurilor: „Au fost eliminați urși din motive comerciale, nu din motive de siguranță publică. Legea își atinge scopul real, acela de a face un cadou intereselor vânătorești.”
În replică, însă, Ministrul Mediului spune că le-a recomandat vânătorilor să elimine în special exemplarele periculoase.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Eu am dispus fondurilor cinegetice ca în acel proces de selecție a urșilor ce urmează a fi împușcați să aibă în vedere în primul rând urșii agresivi, cerșetori, urșii care ajung să creeze probleme în comunități. Dacă un urs agresiv are mai multe puncte sau mai puține puncte, e un lucru care contează mai puțin. Nu există o corelare în agresivitatea acelor urși sau volumul pagubelor pe care acei urși le produc și numărul de puncte.”
Legea prevede că și în 2025 vânătorii au permisiunea să împuște 426 de urși, exact în condițiile de anul trecut. Asta în vreme ce numărătoarea animalelor, pe baza datelor genetice, întârzie.
Termenul era 31 decembrie, dar n-a fost respectat, din cauza unor sincope apărute în laboratorul de analiză a probelor recoltate din teren.