Legătura dintre mușcătura corectă a dinților și durerile de cap. Explicațiile medicilor
Radiografia mâinii arată cât mai are de crescut un copil. Dacă este în adolescență și încă în creștere, poate face tratamente ortodontice avansate. Vedem legăturile între etapa de creștere și alinierea dinților.
Dinții fac parte din scheletul uman. Creșterea oaselor se poate vedea prin radiografia de pumn. Această radiografie oferă informații și despre cât vor crește oasele maxilare:
Dr. Cristina Mihai, medic specialist ortodonție: „Radiografia mâinii se face de către ortodonți pentru că există aceste cartilaje de creștere, între falange. Noi putem să vedem dacă un copil este în creștere, cât mai crește și cât se poate dezvolta. Dacă putem să punem aparate de expansiune a oaselor maxilare - disjunctor, aparate mobile.”
La 6 ani, copilul trebuie dus la medicul ortodont. Acesta apreciază cum arată maxilarele și dacă este loc suficient pentru erupția normală a dinților. În timpul copilăriei și în timpul adolescenței, maxilarele se pot lărgi ușor.
Dr. Cristina Mihai, medic specialist ortodonție: „Dacă nu mai există timp, atunci trecem la extracții dentare, de obicei. În tratamentele ortodontice se recomandă extracțiile molarilor de minte.”
Dacă s-a terminat creșterea, tânărul își poate lărgi oasele maxilare cu ajutorul unui aparat pus pe cerul gurii și ancorat de două mini-implanturi, care, ulterior, vor fi îndepărtate. Însă medicii ne spun că, la orice vârstă, pot fi aliniați dinții.
Mușcătura corectă este esențială pentru echilibrul tuturor oaselor. Spre exemplu, dacă nu mușcați corect, pot apărea frecvent dureri de cap, iar dinții se distrug.
Dr. Ioana Dragoman, medic specialist ortodonție: „De exemplu, pot să apară abraziuni exagerate ale dinților, atât de exagerate că la 40 de ani trebuie să își îmbrace toți dinții, să-și reconstituie toți dinții.”
Smalțul dentar se sparge de la presiunile prea mari, care apar în masticație. Așa apar frecvent cariile, care evoluează rapid.