Mihaela Bilic ne spune cum ne putem controla apetitul. Mâncatul în public este cheia pentru mai puține calorii
Astăzi aflăm cum ne putem controla apetitul. Mâncăm în public - ne spune medicul nutriționist Mihaela Bilic. Și are argumente.
Dacă începem un an nou, haideți să facem și câteva schimbări la capitolul obiceiuri alimentare, care să ne ajute și pentru sănătate și pentru siluetă.
"Sharing is caring" spun englezii, ceea ce ar însemna în traducere liberă haideți să mâncăm împreună! Dacă vrem să avem grijă de siluetă, nu înseamnă că trebuie să ne izolăm, să stăm singuri în casă ca să evităm ispitele culinare.
Paradoxul este că mâncăm mai puțin când suntem cu alții la masă.
Care sunt avantajele mâncatului în public, cu martori? În primul rând ne controlăm, nu ne lăsăm dominați de lăcomie, nu înfulecăm ca niște animale înfometate. Faceți un experiment: puneți o oglindă în dreptul mesei din bucătărie și priviți-vă. Veți constata cu surprindere că după primele înghițituri o să vă comportați diferit, felul în care mâncați se schimbă în bine pentru că vă vedeți. Suntem civilizați, echilibrați și moderați dacă nu suntem singuri.
Un alt motiv pentru care apetitul este mai ușor de controlat în compania altora, este faptul că simțurile noastre sunt sensibile și la alte elemente în afară de mâncare: muzică, conversație, atmosferă etc.
zii spun că nu e important ce e pe masă, mai important e cine se află în jurul mesei. Oralitatea este satisfăcută nu doar atunci când mestecăm, ci și atunci când vorbim- așa că vorbiți mai mult și veți mânca mai puțin
Nu în ultimul rând putem să profităm de prezența celorlalți pentru a putea gusta din cât mai multe preparate.
Când sunteți mai mulți la masă, comandați produse diferite și împărțiți porțiile. De obicei pofta este mai mare decât foamea, iar apetitul nostru va fi satisfăcut dacă gustăm câte puțin din cât mai multe feluri.
Împărțind mâncarea cu ceilalți putem să rămânem în același buget de calorii, dar să avem o experiență gustativă diversificată.
Când mâncăm împreună evităm și risipa alimentară. Mulți dintre noi au fost crescuți pe principiul mâncăm tot din farfurie. Mâncatul în grup ne dă posibilitatea să terminăm tot, chiar dacă nu mâncăm noi tot. Chiar și desertul este permis atunci când este consumat la comun. Greu să ne oprim după 2 lingurițe de prăjitură dacă ne-am comandat o porție, însă lucrul ăsta se întâmplă de la sine când comandam o prăjitură la 4 lingurițe.