Secretul unui slăbit eficient și de durată. Câteva reguli simple
De ce nu funcționează curele de slăbire? Pentru că propun modele alimentare imposibil de respectat pe termen lung.
Orice dietă are rezultate atât timp cât o respectăm. Problema apare atunci când dieta s-a terminat, iar noi ne întoarcem la vechile obiceiuri. Și kilogramele se întorc și ele.
Atenție! Silueta reflectă alimentația noastră de zi cu zi, indiferent că se numește cură de slăbire sau alimentație sănătoasă. Dacă vrem să rămânem slabi, trebuie să respectăm dieta pe viață. Sau, altfel spus, echilibrul și moderația să devină un stil de viață.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
De ce dietele nu sunt eficiente? Pentru că nu țin cont de preferințele noastre, sunt impuse din exterior și nu ne schimbă definitiv comportamentul alimentar. Care ar fi secretul unui slăbit eficient și de durată?
Obiectivele realiste sunt pe primul loc
Nu ne-am îngrășat peste noapte, deci nu slăbim într-o zi. Un kilogram de grăsime înseamnă 7.000 de calorii. E nevoie de o restricție calorică de 600-800 calorii pe zi ca să putem slăbi un kilogram pe săptămână. Acceptați un ritm mai lent de pierdere în greutate, nu e important să fie spectaculos, ci definitiv. Inițial, slăbitul este mai rapid și apoi apar perioade de platou. Mențineți obiceiurile sănătoase și slăbitul va continua!
Evitați dietele extreme
Evitați dietele bazate pe asocieri impuse și produse speciale, cu care nu suntem obișnuiți, nu sunt pe gustul nostru. Un regim realist trebuie să conțină toate grupele de alimente, să fie variat calitativ și moderat cantitativ. Slăbim când mâncăm mai puțin din mâncarea banală pe care o avem în casă. Și avem șanse să ne menținem silueta tocmai pentru că putem face asta pe termen lung.
Ajustați dimensiunea porției
Nu puneți pe mijlocul mesei platouri din care puteți să vă serviți. Slăbit înseamnă un aport caloric cu 30-50% mai mic decât cel obișnuit. Cum facem asta în practică? Fie eliminăm o masă principală, fie micșorăm dimensiunea farfuriei. Porția corectă trebuie să încapă în două palme - 20 de centimetri, tot ce este mai mare de atât se numește platou.
Mestecați bine și mâncați lent
Chiar dacă porția pare mică, reușim să ne săturăm când evaluăm mâncarea cu simțurile și avem atenția în farfurie. Plăcerea alimentară și senzația de sațietate nu apar dacă mâncăm impulsiv, pe pilot automat sau cu ochii într-un ecran. Dați note unui preparat prin prisma celor cinci senzații: văz, auz, miros, gust și atingere. Nu e ușor să găsești mâncare de nota 10. De obicei, noi mâncăm mult și prost.
Autorizați prezența dulciurilor
Acordați-vă momente de relaxare alimentară. E puțin probabil că veți putea elimina definitiv zahărul sau făinoasele din alimentație. Important e să fie consumate mai rar. Mesele copioase și desertul pot exista în meniu din când în când. Cu condiția să fie o excepție, nu un obicei. Aplicați regula 80/20 și mâncați în 80% din timp echilibrat și moderat. Nu contează dacă iei o pauză la sfârșit de săptămână, important este ce faci în restul de șase zile. Obiectivul nu este înfometarea sau perfecționismul alimentar, ci o dietă diversificată și redusă cantitativ. Pe viață!