Analiză: Românii vor cumpăra flori de peste 32,5 milioane de euro, în perioada 1 - 8 martie

Buchet de flori
Shutterstock

Zilele de 1-8 martie reprezintă vârful vânzărilor pentru majoritatea florarilor din România, iar pentru acest an sunt estimate vânzări de peste 32,5 milioane de euro, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă Frames.

"La un preţ mediu de 80 de lei, dacă măcar jumătate dintre doamne şi domnişoare vor primi un buchet de flori în această perioadă, un simplu calcul arată că vor fi vândute peste 2 milioane de buchete de flori, vânzările în de florari urmând să depăşească 162,5 milioane de lei, adică 32,5 milioane de euro", se arată în analiza citată.

Cele mai vândute flori în perioada 1 - 8 martie

Cele mai vândute flori în această perioadă sunt cele de primăvară, în special zambilele şi freziile, dar 2025 ar putea aduce un interes mai mare al românilor şi pentru trandafiri şi ghiocei.

Potrivit datelor INS, numărul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 ani depăşea, la nivelul anului 2023, 4.063.000 persoane - 41,4% din totalul populaţiei feminine. Estimarea ia în calcul că la oraş se vând peste 90% din flori.

"Faţă de anii trecuţi, preţul mediu al unui buchet de flori a crescut semnificativ, de la 40 de lei în 2020 la 80 de lei în acest an. Există, bineînţeles, şi buchete mai ieftine, mai ales de ghiocei şi zambile, dar şi buchete şi aranjamente florare care costă sute de lei şi care sunt vândute de firmele specializate'', arată analiza Frames.

Citește și
maia sandu
Maia Sandu îl primeşte sâmbătă pe Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, într-o vizită oficială la Chişinău

Valoarea vânzărilor de flori de 1 şi 8 martie este similară cu cea de anul trecut, în condiţiile în care scăderea puterii de cumpărare va determina foarte mulţi clienţi să opteze pentru buchete de flori mai ieftine.

Cu toate acestea, piaţa florilor din România ar putea atinge un record istoric, în acest an, de peste 3,5 miliarde de lei, pe fondul creşterii semnificative a vânzărilor şi a diversificării afacerilor din acest sector.

"Asistăm la o maturizare a pieţei de flori şi plante ornamentale din România. Ofertele s-au diversificat foarte mult, florile fiind vândute acum în cantităţi semnificative şi în hipermarketuri. Şi nu vorbim doar de buchete de flori ci mai ales de plante ornamentale, care înregistrează un trend pozitiv în vânzările tuturor magazinelor. Altfel spus, pentru mulţi dintre români, să deţină în casă cel puţin o plantă ornamentală a devenit un obicei plăcut, în ton cu schimbările de percepţie şi mai ales de comportament de consum", afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames, în comunicatul transmis AGERPRES.

Numărul firmelor s-a triplat din 2021 până în present

Datele statistice de la Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor arată că numărul firmelor s-a triplat din 2021 până în prezent, de la 3.111 firme la 9.067 în prezent.

"Afacerile acestora au crescut exponenţial, de la 2,2 miliarde în 2021 la 2,87 miliarde lei în 2023. În 2025, datele preliminare indică faptul că, pe fondul inflaţiei, a diversificării ofertei şi mai ales a creşterii consumului, business-ul va atinge borna de 3,5 miliarde de lei. Spre comparaţie, cu 10 ani în urmă, afacerile companiilor de profil abia depăşeau 401 milioane lei. Şi profitabilitatea sectorului a crescut semnificativ, de la 29 milioane lei în 2014 la 207,3 milioane lei în 2023. În 2025, analiştii Frames se aşteaptă la un profit de peste 300 milioane de lei", relevă analiza Frames.

Cele peste 9.000 de firme în în prezent angajează mai mult de 6.000 de persoane, un nivel dublu faţă de acum 10 ani.

Potrivit sursei citate, cele mai multe firme specializate se află în Bucureşti (1.722), Ilfov (429), Cluj (413), Iaşi (344) şi Constanţa (336).

Printre cei mai importanţi jucători din sectorul comerţului cu flori şi alte plante se află Diva Sol SRL (300,2 milioane lei cifra de afaceri în 2023), Agroland Business System SA (245,5 mil.lei), Pet Network Europe SRL (126,7 mil.lei) şi Spic Agro SRL (70 milioane lei)

"Dincolo de marii importatori de flori, cei mai mulţi pe filiera olandeză, marea majoritate a firmelor din sectorul florilor din România fac parte din zona de microîntreprinderi şi firme mici, cu o medie de 2 angajaţi, o cifră de afaceri de 964.000 de lei (medie) şi un profit de 150.000 lei (mediu). Marea majoritate a firmelor din acest domeniu sunt microîntreprinderi, cu putere financiară redusă şi care activează în zona de comercializare cu amănuntul a florilor. Sunt firmele care au chioşcuri la colţul străzii sau care deţin mici spaţii comerciale. Pentru multe dintre acestea, luna martie reprezintă vârful vânzărilor, generând, bineînţeles, şi cel mai mare profit'', potrivit analizei.

2025 ar putea aduce un interes mai mare al românilor pentru trandafiri şi ghiocei

În ceea ce priveşte tendinţele, de 1 şi 8 martie, cele mai vândute flori sunt cele de primăvară, în special zambilele şi freziile, dar 2025 ar putea aduce însă un interes mai mare al românilor pentru trandafiri şi ghiocei. Trandafirii pentru că oferta este mai mare ca oricând iar preţul a rămas relativ stabil, iar ghioceii pentru că au un preţ mic şi, în contextul valului de ninsori din februarie, reprezintă un simbol relevant al venirii primăverii, menţionează autorul analizei.

"Cum vremea a fost nefavorabilă, probabil florile din import se vor afla în prim-plan, pentru că, la unele sortimente au ajuns să fie mai ieftine decât alternativa din producţia locală. Mulţi producători români sunt afectaţi puternic de creşterile costurilor logistice, gazele, energia electrică cu care încălzesc serele dar şi transportul fiind mai scumpe decât anul trecut. Din păcate, pe fondul creşterii costurilor cu serele, mulţi dintre producători au renunţat şi au trecut în zona comerţului cu flori de import''', a afirmat Negrescu.

Dincolo de aceste tendinţe, la fel ca în anii trecuţi, există o cerere semnificativă de buchete speciale, însoţite de cadouri, care sunt comercializate în special pe internet.

"Ofertele online de flori şi cadouri sunt în prim-plan, dezvoltarea serviciilor de curierat rapid şi de plată cu cardul, inclusiv în rate fără dobândă, impulsionând semnificativ această nişă de piaţă în mediul urban'', concluzionează analiza.

Analiza Frames privind business-ul din piaţa florilor din România a fost realizată pe baza datelor financiare comunicate de companiile având codurile CAEN 4622 (comerţul cu ridicata al florilor şi al plantelor) şi 4776 (comerţul cu amănuntul al florilor, plantelor şi seminţelor) la Ministerul Finanţelor pentru anul 2023, datelor statistice privind dinamica firmelor de la Registrul Comerţului şi informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

Estimările privind vânzările de 1 şi 8 Martie din 2025 aparţin Frames şi au fost realizate pornind de la discuţiile cu companiile din sector.

Analiza nu include datele financiare privind comerţul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet (CAEN 4791), cultivarea altor plante din culturi nepermanente (0119) şi comerţul cu amănuntul al bunurilor de ocazie vândute prin magazine (4779), considerând că acestea, având în vedere diversitatea produselor şi a serviciilor, sunt de natură să prezinte o imagine distorsionată a pieţei de flori din România. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Interzis nostalgicilor: cum arăta Sorana Cîrstea în urmă cu șaisprezece ani, când se califica în sferturile Roland Garros
FOTO Interzis nostalgicilor: cum arăta Sorana Cîrstea în urmă cu șaisprezece ani, când se califica în sferturile Roland Garros
Citește și...
Babele de martie 2025. Cum se calculează și ce spune baba pe care ai ales-o despre tine
Babele de martie 2025. Cum se calculează și ce spune baba pe care ai ales-o despre tine

Babele de martie reprezintă o tradiție populară românească ce marchează începutul primăverii. Între 1 și 9 martie, fiecare persoană își alege o „babă”, iar vremea din acea zi simbolizează norocul acelei persoane pentru anul respectiv.  

Maia Sandu îl primeşte sâmbătă pe Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, într-o vizită oficială la Chişinău
Maia Sandu îl primeşte sâmbătă pe Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, într-o vizită oficială la Chişinău

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, îl va găzdui sâmbăta, 1 martie, pe Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, care va efectua o vizită oficială în Republica Moldova, anunţă istraţia Prezidenţială a Republicii Moldova.

Parcurile din București s-au umplut de oameni în prima zi din 2025. Meteorologii au vești bune pentru zilele următoare
Parcurile din București s-au umplut de oameni în prima zi din 2025. Meteorologii au vești bune pentru zilele următoare

A fost un martie curat, deși în calendar apare încă 1 ianuarie. Cele 16 grade din termometre le-au dat multora un brânci din case.

Ajutorul pentru încălzire se acordă și în acest an pentru familiile cu venituri mici. Noutatea pentru pensionari
Ajutorul pentru încălzire se acordă și în acest an pentru familiile cu venituri mici. Noutatea pentru pensionari

Familiile cu venituri mici şi persoanele singure vor beneficia, de la 1 noiembrie 2024 şi până la sfârşitul lunii martie 2025, de ajutor pentru încălzirea locuinţei.

Italianul Jannik Sinner, testat pozitiv de două ori în martie. De ce a fost exonerat numărul 1 mondial
Italianul Jannik Sinner, testat pozitiv de două ori în martie. De ce a fost exonerat numărul 1 mondial

Italianul Jannik Sinner, numărul 1 mondial, a fost depistat pozitiv de două ori la o substanţă interzisă în martie, în timpul turneului de la Indian Wells, dar a fost exonerat, marţi, de un tribunal independent.

Recomandări
LIVE UPDATE. Consultări politice la Cotroceni. USR nu este de acord cu majorări de taxe și impozite, anunțate de PNL
LIVE UPDATE. Consultări politice la Cotroceni. USR nu este de acord cu majorări de taxe și impozite, anunțate de PNL

Preşedintele Nicuşor Dan a invitat astăzi reprezentanţii partidelor politice din Parlament, la consultări informale privind situaţia economică şi politică a ţării. ȘtirileProTV.ro vă prezintă în format LIVE TEXT cele mai importante informații ale zilei.

Evacuări masive în mai multe sate din România, în urma inundațiilor devastatoare. „Nu mai pot. Nici nu știm unde ne ducem”
Evacuări masive în mai multe sate din România, în urma inundațiilor devastatoare. „Nu mai pot. Nici nu știm unde ne ducem”

Evacuări în satele amenințate de șuvoaie. Ploaia care a căzut necontenit marți noapte a alimentat și mai mult debitul râurilor.

Liderul PNL, Ilie Bolojan, despre ”situația economică complicată” a României: ”PNL este și el parțial responsabil”
Liderul PNL, Ilie Bolojan, despre ”situația economică complicată” a României: ”PNL este și el parțial responsabil”

Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat miercuri, după consultările politice de la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Nicuşor Dan, că i-a prezentat șefului statului ”situația economică complicată” a României.