Calculele arată că România este în recesiune încă de anul trecut, spune Nicușor Dan. Cum putem ajunge la stabilitate
Calculele economice arată că România este în recesiune încă de anul trecut. Aşa sună semnalul de alarmă tras chiar de președintele-ales al României.
Dar, Nicușor Dan este optimist că situația poate fi stabilizată, în condițiile în care avem o economie privată solidă și un Produs Intern Brut care a crescut în ultimii ani.
De altfel, Nicușor Dan s-a întâlnit deja cu responsabilii de la finanțe și fonduri europene și vede ca soluție pentru reducerea deficitului tăierea cheltuielilor NU creșterea taxelor. Chiar şi aşa nu vom aveam un deficit mai mic de 7,5% anul acesta mai spune preşedintele ales.
Nicușor Dan spune că prima urgență a mandatului său este reducerea deficitului bugetar, despre care va discuta cu partidele politice.
Nicușor Dan, Președintele-ales al României: ”În condițiile acestui deficit de 8-9 la sută, avem o creștere economică de 1-2 la sută. În mod normal, când ai deficit înseamnă că arunci bani în piață, și asta stimulează o creștere economică. Deci cumva, cumva noi suntem în recesiune în momentul ăsta și în 2024 de asemenea. Dar, pe de altă parte, avem o economie privată care este solidă și am avut un PIB care s-a dublat în ultimii zece ani, deci în măsura în care reușim să stabilizăm și sunt foarte optimist că vom stabiliza, perspectivele economice pe termen mediu și lung și pentru România sunt foarte bune”.
Nicușor Dan a analizat diverse soluții de reducere a deficitului bugetar cu ministrul de finanțe și cu cel al fondurilor europene, cu care a dezbătut și stadiul discuțiilor cu Comisia Europeană referitoare la țintele de deficit asumate de țara noastră.
Nicușor Dan a declarat din nou că nu își dorește mărirea TVA, ci mai degrabă eliminarea unor cheltuieli. În acest sens, potrivit unor surse politice, Nicușor Dan ar fi găsit deja de unde s-ar putea face economii la buget de 6 miliarde de lei din 30 pe care ar trebui să le tăiem.
Nicușor Dan: ”Cred că o țintă realist-optimistă pentru deficitul pe 2025 este 7,5% din PIB și pentru asta, față de predicțiile pe care le avem în acest moment, ar trebui să tăiem din cheltuieli, să transferăm niște sume în interiorul bugetului de aproximativ 30 de miliarde de lei. Discuțiile pentru bugetul pentru 2025 și 2026 pornesc din perspectiva mea de la premisa de a nu crește taxele”.
Pe de altă parte, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, a precizat că ne-am asumat la Bruxelles reforma fiscală pentru a reduce deficitul, și care ar trebui să aibă un impact de 1,7% din PIB, adică 23 de miliarde de lei.
Marcel Boloș, Ministrul Fondurilor Europene: ”Nu știu să vă dau un răspuns care vor fi acele măsuri fiscale, pentru că este vorba de o decizie a coaliției de guvernare, o decizie probabil a viitorului guvern”.
Nicușor Dan s-a întâlnit ieri, la București, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
În cadrul discuțiilor ar fi fost abordată și tema prelungirii PNRR în condițiile în care Parlamentul European își dorește prioritizarea proiectelor mature pentru toate țările membre.
Ar fi o șansă pentru că România să aibă timp să finalizeze investițiile începute și să atragă fondurile disponibile.
Marcel Boloș a precizat că până pe 10 iunie România va încasa 1,3 miliarde de euro din cele două miliarde din a treia cerere de plată din PNRR.