Economia României, prinsă în mijlocul furtunii. Dobânzi mari, deficit uriaș și incertitudine globală. Ce spun specialiștii
România trebuie să-și repare acoperișul pe timp de furtună, spun metaforic specialiștii Băncii Naționale despre economia noastră în plin război tarifar.
Tăvălugul impredictibil pornit de istrația Trump care a spulberat deja miliarde la burse internaționale ne prinde într-un moment dificil.
Avem un mare gol bugetar, iar veniturile nu-l vor acoperi nici anul acesta. Temerea este că statul va ajunge să plătească dobânzi și mai mari pentru împrumuturile pe care le face pentru a-și finanța deficitul. În acest scenariu, și creditele populației se vor scumpi.
Războiul taxelor vamale ne prinde descoperiți în fața problemelor care se tot adună, spun specialiștii Băncii Naționale.
Cristi Popa, membru al Consiliului de istraţie BNR: „Trebuie să reparăm acoperișul în timpul furtunii, furtuna a început. Nu ne prinde pregătiți, nu suntem într-o poziție ideală. La acest moment, nici BNR nu se așteaptă la o recesiune, există un cost asupra activității economice, probabil activitatea economică va continua să încetinească. Depinde cum vor arăta tarifele, dacă acest război va continua, nu putem exclude un scenariu mai pesimist”.
Cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu alături, premierul Marcel Ciolacu recunoaște că nu știe cât de rău va fi anul acesta.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Suntem martorii unei realități economice globale într-o brutală schimbare. Bursele lumii au fost zguduite de volatilitatea extremă, alimentată de escaladarea războiului tarifar global. Chiar și cei mai experimentați economiști și investitori se confruntă azi cu dificultăți în a anticipa evoluțiile viitoare”.
Suntem într-un moment critic pentru că avem un deficit bugetar uriaș, după ce anul trecut statul a cheltuit mai mult decât își permitea. Avem totodată și deficit comercial - adică importăm mai mult decât exportăm.
Nu ne ajută nici faptul că atragerea de fonduri europene avansează extrem de lent, ba chiar suntem printre codașii Uniunii Europene la PNRR. Dacă nu luăm banii europeni, Statul ar putea ajunge să se împrumute la dobânzi chiar mai mari decât cele record de la începutul anului acesta, de 8%.
Nu numai statul ar plăti dobânzi mai mari, ci și populația, pentru creditele de consum și ipotecare. Specialiștii au câteva sfaturi.
Irina Chițu, director platformă comparator bancar: „Să nu ne uităm acum la ce se întâmplă pe bursă, ce se întâmplă cu portofoliul nostru, poate azi e jos, mâine e sus, să nu ne supraîndatorăm. Să ne ducem exact cât avem nevoie - de exemplu, câtă casă îmi permit”.
Specialiștii ne recomandă ca indiferent de situația economică să avem economii într-un fond de siguranță, cât 3-6 salarii.