Fiscul, cu ochii pe românii care își închiriază locuințele. Impozitul plătit de un proprietar care câștigă 2.000 de lei lunar
Fiscul i-a luat în vizor pe proprietarii care își închiriază locuințele pe termen lung sau în regim hotelier, dar nu-și achită impozitele.
Potrivit Ministerului de Finanțe, inspectorii antifraudă au găsit peste 20.000 de persoane care au obținut venituri de pe platformele online de rezervări, dar nu le-au declarat.
Conform legii, titularii sunt obligați să plătească impozit pe venit și contribuții la stat. Ca să îi ajute, ANAF a publicat pe site-ul propriu un ghid cu reguli, iar inspectorii se așteaptă să fie depuse peste un milion de declarații.
Proprietarii sunt obligați să înregistreze contractele de închiriere la sediul ANAF în termen de 30 de zile, iar impozitul pe veniturile din chirii trebuie plătit până la finalul lunii mai. Anul trecut, în evidențele Fiscului erau în în jur de 313.000 de contracte de închiriere pe termen lung.
Topul orașelor cu cele mai multe contracte de închiriere
În București sunt cele mai multe contracte de închiriere, peste 77.000, potrivit datelor ANAF. Pe locul 2 se află Cluj, unde sunt în jur de 20.000 de contracte, și Constanța, cu 15.000. Topul este completat de județe precum Timiș, Brașov sau Iași – asta și pentru că aici sunt centre universitare, unde studenții plătesc chirie. La polul opus, cele mai puține locuințe închiriate sunt în județe mai mici, precum Teleorman, Botoșani, Călărași sau Giurgiu.
Veniturile din chirii sunt taxate cu 10%, după deducerea unei cote de cheltuieli de 20%. Practic, pentru o chirie de 2.000 de lei, proprietarul trebuie să plătească aproximativ 160 de lei. În realitate, spun specialiștii, multe apartamente se închiriază la negru. Numai în București sunt în jur de 150.000 de proprietăți închiriate, potrivit datelor agențiilor imobiliare.
Christian Tudorache, agenție imobiliară: „Înregistrarea contractului de închiriere pe termen lung ajută proprietarul în cazul în care chiriașul nu plătește chiria să execute chiriașul, iar dacă acesta nu eliberează proprietatea, cu ajutorul unui executor, o poate recupera rapid. Am observat un trend în ultimele luni în care apar întârzieri la plata chiriei din ce în ce mai mari, uneori chiar cu lunile.”
Cifrele sunt și mai mari în cazul celor care închiriază în regim hotelier și nu sunt nevoiți să își înregistreze contractele de închiriere, dar trebuie să-și declare veniturile.
Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, inspectorii antifraudă au descoperit aproximativ 23 de mii de persoane fizice care au obținut bani de pe urma turiștilor. În unele cazuri, au fost venituri de peste 100 de mii de lei.
Emilian Duca, analist economic: „Există riscul ca, atunci când e vorba de exploatarea mai multor locuințe în acest regim, să fie considerată o activitate independentă, ceea ce presupune ca persoana respectivă să fie autorizată conform legii, să își facă PFA sau să exploateze prin intermediul unei societăți.”
Potrivit ghidului lansat de Fisc, declarația unică privind impozitul pe venit se depune direct la ANAF, prin poștă sau online, prin intermediul platformei Spațiu Privat Virtual.