În ce stadiu se află Autostrada Unirii, care va tăia Carpații și va uni Moldova cu Transilvania. A8, traseu montan lung
Autostrada Unirii, care va tăia Carpații și va uni Moldova cu Transilvania, prinde contur. Un nou contract a fost semnat marți, iar drumul de mare viteză va avea cel mai lung traseu montan din țara noastră, prin zone și arii protejate.
În paralel, lucrările avansează pe loturi ale altor autostrăzi în lucru și, susțin oficialii, vom avea mai multe inaugurări de tronsoane, în următoarele luni.
Autostrada Unirii sau A8 va asigura legătura între două dintre cele mai importante regiuni din centru și nord - est Practic, din Transilvania de la Târgu - Mureș până la Iași - Ungheni. Este împărtiță în mai multe loturi, aflate în diferite faze de licitație ori abia contractate.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
A8 are cel mai lung traseu montan de până acum, aproximativ 200 de kilometri, unii străbătuți de tuneluri ori pasaje.
Planurile arată că va intersecta 14 situri Natura 2000 - , adică o rețea formată din zone naturale de protecție, dar și 2 arii protejate de interes național.
Haideți să vedem și cum arată un lot, de exemplu, cel semnat marți. Are aproape 20 de kilometri, include 7 tuneluri, cel mai lung de 500 de metri, 46 de poduri pasaje și viaducte. În plus, vor exista două parcări de scurtă durată pe ambele părți ale autostrăzii, dotate inclusiv cu stații de incărcare pentru mașinile electrice. Doar pentru această porțiune, valoarea contractului este de peste 2,7 miliarde de lei. Constructorul care va demara lucrările și pe acest lot munceste deja la aproape o treime din autostradă.
Are la dispoziție 4 ani să dea în trafic porțiunea, unde este prevăzut și nodul rutier de la Pipirig, care asigură legătura cu Drumul Național DN15B, unul dintre cele mai aglomerate din România.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: ”Suntem la al cincilea contract de pe A8, cei aproximatic 300 de km, astăzi mai multe de o treime acoperiți de contracte. Traversarea Carpaților Orientali nu este un lucru simplu. Compania si celelalte loturi sunt câștigate de aceea asociere în mare, dar compania aceasta sau asocierea are experiență și știe ce are de făcut. ”
Cristian Pistol, preșdinte CNAIR: ”Avem 20 de kilometri. Nu este un lot ușor, este un lot dificil, este un lot care contine toate elementele pe care o autostrd trebuie sa le aiba, zona, de tunel, zona de poduri.”
Autostrada Unirii, de la Târgu-Mureș la Ungheni, inclusiv Podul peste Prut, se ridică la aproximativ 50 de miliarde de lei fără TVA și este finanțată din fonduri europene.
Ionuț Ciurea, Asociația PRO Infrastructura: ”Sunt multe zone care implică lucrări ieșite din comun- vorbim de tuneluri -se impun anumite tuneluri , nu lungi, dar multe, o sa vedem cand anume România o să aibă bani pentru a face toate drumurile expres pe aceste exercițiu financiar.”
În paralel, autoritățile promit că până la vara se vor da în trafic noi porțiuni de autostradă - de la Pitești la Curtea de Argeș.