Inflația din zona euro, neschimbată la 2,2% în aprilie, lăsând deschisă calea pentru noi reduceri ale dobânzilor BCE

Inflația din zona euro a rămas neschimbată la 2,2% în aprilie, ratând așteptările privind o scădere, arată datele preliminare publicate vineri de agenția de statistică Eurostat.
Economiștii chestionați de Reuters anticipau o scădere la 2,1% în aprilie, față de 2,2% în martie, pe măsură ce inflația s-a temperat treptat spre ținta de 2% a Băncii Centrale Europene (BCE).
Inflația de bază, care exclude prețurile mai volatile ale alimentelor, energiei, alcoolului și tutunului, a accelerat însă la 2,7%, față de 2,4% în martie. Inflația din sectorul serviciilor, un indicator atent urmărit, a crescut din nou, ajungând la 3,9%, comparativ cu 3,5% în luna anterioară.
După publicarea datelor, euro s-a apreciat față de dolarul american și lira sterlină. Randamentele obligațiunilor au rămas aproape neschimbate, randamentul obligațiunilor germane pe 10 ani continuând să tranzacționeze cu aproximativ 3 puncte de bază mai sus, scrie CNBC.
Creșterea inflației din sectorul serviciilor a fost „probabil determinată în principal de efectele de calendar ale Paștelui,” a explicat Franziska Palmas, economist senior pentru Europa la Capital Economics, într-o notă. Ea a adăugat că aceste efecte se vor inversa în luna următoare, ceea ce lasă deschisă calea pentru noi reduceri ale dobânzilor BCE.
„Credem că rata inflației din servicii va scădea semnificativ în restul acestui an, pe măsură ce tarifele SUA vor afecta activitatea economică, iar piața muncii va continua să se slăbească,” a spus Palmas.
La rândul său, Michael Field, strateg-șef de acțiuni la Morningstar, a îndemnat la prudență, spunând că incertitudinea legată de tarife înseamnă că „orice nivel de confort pe care îl avem aici este precar.” O escaladare suplimentară a tensiunilor comerciale ar putea duce la o creștere a inflației în Europa, a avertizat el.
Field a adăugat totuși că reducerile suplimentare ale dobânzilor BCE rămân posibile. „Acest nivel relativ scăzut al inflației generale menține presiunea scăzută asupra BCE, care, la rândul său, poate reduce în continuare ratele dobânzilor,” a spus el.
Președinta BCE, Christine Lagarde, a declarat săptămâna trecută pentru CNBC că „ne îndreptăm către ținta noastră [de inflație] în cursul anului 2025, astfel că acest proces de dezinflație este atât de bine stabilit încât ne apropiem de finalizare.”