Solutia FMI pentru criza francilor din Romania. Ce spun reprezentantii fondului despre legea falimentului personal
Fondul Monetar International recomanda adoptarea legii falimentului personal si discutii intre BNR, banci si imprumutati, drept solutii la criza francilor elvetieni. Asta le-au spus expertii internationali, luni, parlamentarilor.
Ratele tot mai greu de platit pe care le au familiile indatorate in franci au scos in strada cateva zeci de oameni care au protestat fata de lipsa de reactie a autoritatilor.
La ora 12.00, in fata Parlamentului aproape 50 de oameni si-au strigat nemultumirile. Cativa si-au adus si copiii.
Protestatar: "Am venit cu copilul pentru ca alaturi de mine sufera si el."
Protestatara: "Rata era 14-15 milioane, acum este 38 de milioane. Venitul era de 4000 in 2008, de 4000 de lei este si acum."
Explozia francului elvetian le-a daramat toate calculele. Multi spun ca trebuie sa aleaga intre a plati rata si a avea bani de mancare.
Protestatar: "Am ajuns la limita, rata lunii ianuarie, eu trebuie sa o platesc in valoare de 5700 de lei. Cine ar putea sa faca asta din doua salarii? Am inceput in martie 2008 cu 1800 de lei."
De trei saptamani, nici bancile si nici autoritatile nu le-au oferit o solutie acceptabila, sustin cei imprumutati.
Protestatar: "Ofertele bancilor au fost ridicole. S-a oferit sa-mi reduca marja de dobanda cu maxim 1,5 la suta daca te incadrezi intr-un program intern de evaluare. Evident ca nu ma incadrez pentru ca am dat banca in judecata."
In Parlament, discutiile continua, iar luni delegatia FMI le-ar fi indicat alesilor o rezolvare.
Viorel Stefan, seful comisiei de buget: "Pe doua cai ne recomanda sa mergem: sa finalizam adoptarea Legii insolventei persoanelor fizice, pe de o parte; iar pe de alta parte sa canalizam si sa stimulam dialogul intre institutiile de credit si persoanele indatorate, datornicii cu probleme si cu un legislativ de facilitare a acestui dialog de tipul OUG 46, celebra «electorata», careia eu i-as spune azi «scade rata»"
Mugur Isarescu sustine ca bancile au discutat deja cu clientii.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: "Daca nu empatizam, nu faceam o informare directa si nu discutam cu clientii. Bineinteles ca empatizam. Dar cred ca nimeni nu ne poate cere ca din aceasta empatie sa incalcam legea."
Statisticile BNR arata ca sunt aproximativ 75.000 de familii care au credite in franci elvetieni.
Opt reprezentanti ai bancilor si ministrul finantelor s-au intalnit luni seara
Au incercat sa gaseasca o solutie pentru criza legata de francii elvetieni dar, dupa o ora de dezbateri, n-au ajuns la niciun punct comun.
Discutiile vor continua marti, in Parlament.
Reprezentantii bancilor si-au sustinut in continuare pozitia si au explicat ca fiecare institutie trebuie sa gaseasca propria solutie.
Intre timp, Fondul Monetar International recomanda adoptarea legii falimentului personal si discutii intre BNR, banci si imprumutati.
Ratele, tot mai greu de platit pe care le au familiile indatorate in franci au scos si astazi in strada cateva zeci de oameni, care au protestat, fata de lipsa de reactie a autoritatilor.