Belgia, paralizată de bugetari. Susțin că o vârstă de pensionare „ca la privat” e „regres social”

Avioane ţintuite la sol, şcoli, spitale, istraţii şi transport urban perturbate: o grevă la nivel naţional are loc luni în Belgia, la apelul a două cele mai mari sindicate, împotriva proiectelor de reformă ale noului premier al acestei ţări.
În vizorul sindicatelor creştin CSC şi socialist FGTB se află în primul rând proiectul de a suprima regimurile speciale de pensionare şi de a alinia vârsta de pensionare pentru toţi funcţionarii la cea din sistemul privat, 66 de ani în prezent. Sindicatele denunţă "un regres social".
"Credem că nepoţii şi copiii noştri merită de asemenea să beneficieze de o pensie. Dacă nu facem nimic, costul lor va creşte cu 14 miliarde de euro în timpul următorilor cinci ani", a pledat în acest sfârşit de săptămâna vicepremierul Jan Jambon, ministru pentru pensii, membru al aceluiaşi partid (N-VA) ca noul premier, conservatorul flamand Bart De Wever.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
În aceeaşi dimineaţă de luni sectorul cultural din Belgia a chemat la o adunare în centrul Bruxellesului, contra unei preconizate reforme cu privire la statutul artistului.
Nicio mare procesiune în culori sindicale nu este prevăzută în capitala belgiană, pentru că organizatorii vor cât mai multe pichete de grevă la intrarea în istraţii şi întreprinderi. Sectorul privat este de asemenea îndemnat să facă grevă, în special în portul Anvers, din nordul Belgiei.
Grevă generală de 24 de ore față de încercările guvernului de redresare a finanțelor publice
În aeroporturi, toate zborurile comerciale de pe aeroporturile Bruxelles-Zaventem şi Charleroi au fost anulate. Societăţile care istrează aeroporturile au anticipat un puternic impact al grevei printre agenţii de securitate şi hamali.
La Bruxelles, reţeaua de metrou, de tramvai şi autobuz era foarte perturbată luni dimineaţa, în timp ce traficul fluvial a trebuit să fie întrerupt în Marea Nordului şi portul Gent.
Această "grevă generală" de 24 de ore, la care se vor ralia de asemenea gardienii din închisori, personalul spitalicesc sau cel din sistemul de salubrizare, se înscrie într-o amplă mobilizare lansată vara aceasta ca rispostă la proiectele coaliţiei De Wever pentru redresarea finanţelor publice. Belgia se numără printre ţările din UE vizate de o procedură pentru deficit excesiv.
Un vârf de mobilizare a fost înregistrat la zece zile după instalarea a noului guvern, când o manifestaţie a adunat pe 13 februarie la Bruxelles 60.000 de persoane, potrivit poliţiei.
"Amploarea şi numărul de regresări sociale prevăzute de guvernul federal este fără precedent", a denunţat FGTB, îngrijorat de asemenea de proiectul guvernului de a limita la doi ani alocaţiile pentru şomaj.