Bulgarii oferă nepalezilor salarii mult mai mari față de România, dar tot nu reușesc să-i atragă. Cât câștigă un asiatic

Bulgaria oferă lucrătorilor din Asia salarii mult mai mari față de România, dar tot are probleme serioase cu ocuparea joburilor sezoniere din turism. Astfel, hotelierii bulgari oferă și echivalentul a 6.400 lei pe lună, față de 4.000 lei în România.
Pe măsură ce sezonul estival se apropie, pregătirile pe coasta de sud a Mării Negre din Bulgaria sunt în plină desfășurare, afacerile pregătindu-se pentru sosirea turiștilor în preajma Paștelui, scrie Novinite.
Industria ospitalității se confruntă cu o provocare semnificativă în ocuparea posturilor sezoniere, cu o cerere de aproximativ 200.000 de lucrători numai în Sunny Beach. În ciuda faptului că se oferă salarii cu 10% mai mari decât anul trecut, un deficit de personal persistă.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Proprietarii de hoteluri caută din ce în ce mai mult să angajeze lucrători din țări terțe pentru a satisface cererea. Cu toate acestea, după aderarea Bulgariei la Schengen, procesul de aducere a lucrătorilor străini a devenit mai complicat. Un hotel de lângă Pomorie, de exemplu, are nevoie de 400 de angajați, transmite BNT.
Deoarece bulgarii tind să caute locuri de muncă pe tot parcursul anului, hotelul apelează la muncitori din țări precum Nepal, Kârgâzstan și Bangladesh. Hotelierii apreciază experiența pe care o aduc acești lucrători străini, deoarece au adesea experiență anterioară în industria hotelieră, reducând nevoia de formare.
Se aduc mai mulți nepalezi decât au nevoie, pentru că mulți ”evadează” în Vest, odată ajunși în Bulgaria
Procesul de recrutare a lucrătorilor din străinătate a fost lent, cererile de viză pentru țări precum India, Nepal, Sri Lanka și altele din regiune provocând întârzieri deosebite. Acest lucru se datorează cerințelor birocratice suplimentare după aderarea Bulgariei la Schengen, ceea ce înseamnă că acum trebuie să se obțină confirmarea din toate țările din spațiul Schengen, în loc de doar ambasada Bulgariei, ca în trecut. Hotelierii au colaborat cu Ministerul Afacerilor Externe pentru a accelera procesul și a crește capacitatea de eliberare a vizelor de muncă.
În ciuda acestor eforturi, hotelierii sunt îngrijorați de faptul că unii lucrători ar putea ”evada” spre vestul Europei, odată ce ajung în Bulgaria. Aceasta a fost o problemă vara trecută, în special cu lucrătorii din Nepal. Pentru a atenua acest lucru, unele hoteluri au căutat să aducă lucrători suplimentari, știind că unii ar putea să nu rămână.
Cele mai solicitate posturi sunt în curățenie, ospătari și barmani, cu salarii cuprinse între 1.400 și 2.500 de leva (echivalentul a 3.600, respectiv 6.400 de lei). În comparație, lucrătorii nepalezi sunt plătiți în România cu 4.000 de lei pe lună.
În timp ce unele hoteluri plănuiesc să se deschidă la sfârșitul lunii aprilie, primii muncitori străini sunt așteptați să sosească la începutul lunii mai. Între timp, companiile lucrează pentru a se asigura că pot ocupa numărul mare de posturi vacante înainte de începerea sezonului turistic de vârf.