Ce a obținut Macron după vizita la Casa Albă. Politico: „Platitudinile” lui Trump nu-i liniștesc pe cei ca Friedrich Merz

În ciuda amabilității de care au dat dovadă Emmanuel Macron și Donald Trump în timpul întâlnirii de la Casa Albă, Politico atrage atenția asupra faptul că „platitudinile” liderului SUA nu liniștesc temerile unora dintre europeni.
Macron a reușit să transmită îngrijorările Europei legate de Putin și să își exprime sprijinul deplin pentru Ucraina fără să îl jignească pe Trump, explică cei care au urmărit discuțiile dintre cei doi, relatează Politico.
Consultantul britanic Alastair Campbell a scris că performanța lui Macron a fost „foarte bine jucată”, menținând un „act de echilibrare” între „măgulire” și „politică serioasă”. Între timp, fostul ambasador al Franței în SUA Gérard Araud, care l-a criticat în trecut pe Macron, a declarat că președintele z „și-a confirmat relațiile bune cu Trump”.
Vizita la Washington ar putea chiar insufla o oarecare speranță că relația transatlantică mai are ceva viață în ea, Trump afirmând că NATO este „un lucru bun dacă este folosit în mod corespunzător”.
Dar este puțin probabil ca astfel de platitudini să îi liniștească pe cei ca Friedrich Merz, probabil viitorul lider al Germaniei, care a declarat luni că „prioritatea sa absolută” ar fi „consolidarea Europei” și „obținerea independenței” față de SUA, mai adaugă Politico.
Planurile comune în privința Ucrainei, măsura succesului vizitei lui Macron
Publicația arată că, în contextul actual, succesul vizitei lui Macron la Casa Albă, care va fi urmată în curând de o vizită a premierului britanic, poate fi măsurat într-un singur fel: deciziile luate în cazul Ucrainei.
Potrivit președintelui z, Trump și Macron au făcut progrese, schițând o cale către un acord de pace negociat cu Rusia, care ar implica garanții de securitate puternice sub forma unor trupe europene desfășurate în Ucraina, cu forțele armate americane acționând ca factor de descurajare.
Dar nu se știe exact ce și cum s-ar implica SUA. Într-un interviu acordat Fox News după întâlnirea lor, Macron a declarat că Trump „a vorbit clar” despre un mecanism de protecție american. Dar mai devreme, Trump a părut mult mai puțin angajat, vorbind vag despre un „sprijin de un anumit fel”.
Pentru Macron, cheia deblocării garanțiilor de securitate americane pentru Ucraina este ca Washingtonul să fie implicat în mod direct, iar se poate obține prin acordurile legate de mineralele de pământuri rare.
„În primul rând, trebuie să avem un armistițiu ... și, în acest timp, putem negocia garanții de securitate, iar SUA vor avea un acord privind mineralele, care este una dintre cele mai bune modalități de a avea SUA implicate”, a declarat Macron.
Întrebarea este dacă acest lucru va fi suficient pentru a asigura integritatea teritorială a Ucrainei, având în vedere întoarcerea lui Trump către Putin.