Efectul bizar al uriașului cutremur din Myanmar. Cum a ajuns tragedia să dezarmeze China, în plin război economic cu SUA

Uriașul cutremur de 7,7 din Myanmar ar fi perturbat aprovizionarea Chinei cu ”pământuri rare foarte importante”, după ce a afectat mai multe mine. Beijingul își vede astfel amenințat principalul atu din războiul economic cu SUA.
Cutremurul mortal din Myanmar de pe 28 martie s-ar putea să fi perturbat producția de minerale esențiale care sunt vândute în mod normal Chinei, creând și mai multă incertitudine cu privire la aprovizionarea globală cu pământuri rare într-un moment cheie pentru comerțul internațional, scrie South China Morning Post (SCMP).
Cutremurul a ucis peste 3.600 de oameni și a rănit alți mai bine de 5.000, în timp ce sute de alte persoane sunt încă dispărute.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Experții chinezi spun acum că seismul cu magnitudinea de 7,7 ar fi putut deteriora echipamentele miniere, ar fi afectat siguranța minelor și ar fi blocat rutele de transport din Myanmar, care este cel mai mare furnizor străin de pământuri rare al China.
„Acest cutremur poate declanșa încă o dată îngrijorări cu privire la furnizarea de pământuri rare, exacerbând și mai mult volatilitatea prețurilor”, a spus Wendong Zhang, profesor asistent în economie aplicată și management la Universitatea Cornell. „China va fi forțată să se diversifice mai mult”.
Myanmar asigură 57% din importurile de minereuri rare ale Chinei
China este producătorul dominant mondial de pământuri rare – un subset râvnit de minerale esențiale pentru a face orice, de la smartphone-uri până la arme avansate – controlând aproape 90% din capacitatea globală de procesare.
Dar multe dintre materiile prime care alimentează aceste instalații sunt importate în China din străinătate – și în special din Myanmar. China a importat anul trecut 44.000 de tone de elemente de pământuri rare din Myanmar, ceea ce a reprezentat 57% din totalul importurilor sale, conform calculelor lui Zhang.
Myanmar este un furnizor esențial de disproziu și terbiu, care sunt „pământuri rare foarte importante” ce permit magneților să funcționeze la temperaturi ridicate, a declarat Jon Hykawy, președintele companiei de consultanță pentru industrie Stormcrow Capital din Toronto.