Emmanuel Macron: „Când Rusia a decis războiul în Ucraina, am putut, în cinci zile, să desfăşurăm trupe în România”

Preşedintele z Emmanuel Macron a semnat vineri, la Nancy, împreună cu premierul polonez Donald Tusk, un Tratat de Prietenie şi Cooperare consolidată, relatează AFP.
Acesta reflectă creşterea importanţei Poloniei în Europa, în contextul ameninţărilor ruseşti din Ucraina. Liderul polonez a descris semnarea tratatului drept un „eveniment istoric” și a subliniat angajamentul celor două ţări de a colabora mai strâns în faţa unei Rusii considerate tot mai periculoase, în contextul războiului prelungit din Ucraina.
„Sunt profund convins (...) că Franţa şi Polonia vor putea conta una pe cealaltă în toate circumstanţele, bune şi dificile”, a declarat el într-o conferinţă de presă, în contextul în care textul prevede o clauză de asistenţă reciprocă în cazul unui atac armat.
O „dimensiune europeană” a disuasiunii nucleare ze
Acest tratat marchează o „nouă pagină”, a subliniat Emmanuel Macron, evocând o „solidaritate ireversibilă”. Preşedintele z a subliniat că „interesele vitale” ale Franţei, care se află la baza strategiei sale de disuasiune nucleară, le includ şi pe cele ale „principalilor parteneri” din Europa.
Vive la Pologne, vive la ! pic.twitter.com/9A7E7KzIeL
— Donald Tusk (@donaldtusk) May 9, 2025
„Începând din anii '60, odată cu declaraţiile generalului (Charles) de Gaulle, dimensiunea europeană a acestei disuasiuni a fost afirmată şi a fost constant reafirmată de către toţi predecesorii mei”, a declarat el.
Franţa este singura ţară din Europa Occidentală, alături de Regatul Unit, dotată cu arma nucleară. Celelalte state europene membre NATO se află sub umbrela nucleară a Statelor Unite.
Semnarea acestui tratat intervine în contextul în care Polonia a devenit un actor-cheie pe flancul de est al NATO şi se simte ameninţată de Rusia.
Unis par l’histoire et pour l’avenir.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 9, 2025
Zjednoczeni przez historię i dla przyszłości. pic.twitter.com/nLhfIlh7e7
Reuniunea de la Nancy s-a desfăşurat în timp ce, la Moscova, Vladimir Putin sfida Occidentul cu o defilare militară impozantă, cu ocazia marcării a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste.
„Preşedintele (rus Vladimir) Putin este de partea războiului, nu de partea păcii (...), iar cei care au crezut că avea o veleitate de pace sunt pe cont propriu”, a declarat Emmanuel Macron, în contextul în care războiul din Ucraina nu slăbeşte, în pofida promisiunii lui Donald Trump de a-i pune capăt.
Summit european în sprijinul Ucrainei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri un summit al liderilor europeni care susţin Kievul împotriva invaziei ruse, prevăzut, a anunţat el, sâmbătă în Ucraina. Înainte de a veni în Franţa, Donald Tusk a anunţat că tratatul include o clauză de apărare reciprocă, care „deschide posibilitatea unei cooperări” în domeniul disuasiunii nucleare.
„Disuasiunea nucleară ză are o componentă europeană, iar în tratat pecetluim o solidaritate şi mai puternică, care permite să se facă operaţional ceea ce se află deja în Articolul 5 al NATO”, a declarat Emmanuel Macron în Piaţa Stanislas, la Nancy.
„Această clauză de susţinere reciprocă în caz de agresiune împotriva uneia dintre ţările noastre este însăşi esenţa acestui tratat”, s-a felicitat liderul polonez.
„În caz de ameninţare, de atac împotriva Poloniei şi Franţei, cele două ţări se angajează să furnizeze o asistenţă reciprocă, inclusiv militară”, a precizat el.
Garanţii de securitate reciprocă
Întrebat despre un ajutor concret în cazul unei agresări a Poloniei de către Rusia, Emmanuel Macron a dat asigurări că o „desfăşurare va fi posibilă împotriva unei agresiuni şi dacă s-ar întâmpla ceea ce este cel mai rău”.
„Vreau să subliniez că, atunci când Rusia a decis acest război de agresiune împotriva Ucrainei, în februarie 2022, am putut, în cinci zile, să desfăşurăm trupe în România”, a amintit el.
Parisul şi Varşovia au încheiat un tratat în 1991, când Polonia a ieşit din blocul sovietic, după căderea Cortinei de Fier, însă mai puţin ambiţios.
În afară de apărare, cooperarea franco-poloneză urmează să fie consolidată în sectoarele-cheie ale infrastructurii şi energiei nucleare, în contextul în care Varşovia prevede să construiască mai multe centrale nucleare.
Donald Tusk a subliniat asupra unor „garanţii de securitate reciprocă”, în contextul în care Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, a lansat un program de modernizare accelerată a armatei poloneze.
Polonia – în prezent foarte dependentă de Statele Unite în domeniul apărării – este profund zguduită de atmosfera de incertitudine generată de ambivalenţele lui Donald Trump faţă de Europa.
„Vom organiza exerciţii comune ale armatelor noastre în lunile care vin”, a anunţat Emmanuel Macron.
Parisul speră să ajungă la o consolidare a coordonării militare şi diplomatice în regiune, care să nu mai lase Statele Unite să domine dialogul cu Polonia.
Şeful statului z a subliniat că-şi doreşte o „cale de mijloc”, „a autonomiei strategice care să facă ca, în tot ceea ce este esenţial, noi vrem să fie europeană”, cooperând totodată cu „aliaţii americani”.