Fost escroc devenit justițiar. Cum a ajutat la demascarea înșelăciunii „Brad Pitt” care a lăsat o femeie fără o avere
Escrocheriile online au făcut ravagii anul trecut, provocând pierderi de peste un trilion de dolari la nivel global, avertizează experții.
Printre victime se numără și o femeie din Franța, care a crezut că are o relație sentimentală de la distanță cu actorul Brad Pitt, pierzând astfel 850.000 de dolari.
Culmea e că omul care a ajutat la prinderea celor din spatele acestei înșelăciuni a fost, cândva, el însuși un escroc. Acum însă, își folosește abilitățile pentru a-i demasca pe cei care profită de naivitatea oamenilor.
O imagine a lui Brad Pitt, realizată cu ajutorul inteligenței artificiale, a reușit să o păcălească pe Anne, o franțuzoaică de 53 de ani. Femeia a plătit sute de mii de euro pentru a-l ajuta, chipurile, pe star. Escrocheria a ieșit la suprafață luna trecută. Acum îl cunoaștem pe bărbatul care susține că i-a găsit pe șarlatanii din spatele acestei înșelătorii complexe.
Marwan Ouarab, fondatorul aplicației „FindMyScammer”: „Am învățat toate abilitățile într-o perioadă întunecată (n.r. a vieții mele).”
Marwan, care a avut și el cazier, ajută acum victimele să își recupereze banii și contribuie la identificarea infractorilor. Pentru a-i prinde pe cei care au păcălit-o pe Anne, le-a trimis un link capcană.
Marwan Ouarab, fondatorul aplicației „FindMyScammer”: „Prin simpla accesare a linkului, ne-a dezvăluit coordonatele GPS exacte.”
Marwan a aflat astfel că, în spatele contului fals, se aflau nu una, ci trei persoane.
Marwan Ouarab, fondatorul aplicației „FindMyScammer”: „Aceasta este casa.”
Procurorii zi au folosit aceste informații și i-au adus pe escroci în fața justiției. Însă urmărirea infractorilor de pe internet e plină de riscuri.
Reporter CNN: „Ai primit vreodată amenințări?”
Marwan Ouarab: „Da, am primit amenințări. M-am mutat din propria casă, da, e un risc zilnic.”
Fost escroc devenit justițiar
În urmă cu 4 ani, el a fost condamnat pentru fraudă, dar a primit o pedeapsă cu suspendare. Acum, compania pe care a înființat-o pentru a lua urma infractorilor e asaltată de cereri, aproape 150 pe zi. Organizația internațională care luptă împotriva escrocheriilor online și a fraudelor financiare a anunțat că anul trecut s-au pierdut peste un trilion de dolari din cauza înșelătoriilor. Doar 70% dintre păgubiți au mers la Poliție.
„Luca”, bărbat păcălit online: „Nu vreau să dau un interviu în care să-mi arăt fața, pentru că am văzut ce a pățit Anne în cazul falsului Brad Pitt. Vorbesc despre atacurile cibernetice la adresa ei și nu vreau să trec și eu prin asta.”
Oamenii care cad în capcana unei înșelătorii se simt adesea jenați și vinovați. Escrocii văd în asta un avantaj, deoarece le permite să își continue activitatea fără teama de a fi prinși. Anne, de exemplu, a încercat să-și pună capăt zilelor, după ce a fost batjocorită online.
„Luca”, bărbat păcălit online: „Întreaga lume te face să te simți prost. Nu vreau asta. Marwan a desfășurat o anchetă, așa că am putut afla că fata nu era, de fapt, în Londra, așa cum spunea. Era în Dubai, apoi (n.r. Marwan) a reușit să ia legătura cu autoritățile din Dubai.”
Individa a fost în cele din urmă arestată.
„Luca”, bărbat păcălit online: „Am reușit să recuperez o parte din bani.”
Din învățămintele păgubiților: dacă o persoană pe care nu ați întâlnit-o niciodată în viața reală vă cere bani, indiferent de cât timp vorbiți, este un semnal clar că ceva nu este în regulă.