Giorgia Meloni urmează să aibă o întrevedere cu Donald Trump. Se așteaptă negocieri privind tarifele impuse Europei

Giorgia Meloni a ajuns miercuri seară la Washington, iar joi urmează să aibă o întrevedere cu Donald Trump.
Meloni este primul lider european care discută față în față cu președintele american, după anunțul privind taxele vamale usturătoare care vizează Uniunea Europeană și care au fost amânate 90 de zile.
Vizita ei primește atenție în condițiile în care negocierile pe tema tarifelor - dintre comisarul european pentru comerț și oficialii istrației Trump - se arată dificile.
Giorgia Meloni e prezentă la Washington în calitate de șefă a guvernului italian, însă cel mai probabil va vorbi și în numele Europei.
Giorgia Meloni: ”Știm că ne aflăm într-un moment dificil. Nu simt nicio presiune. Vom face tot ce vom putea, ca de obicei. Dar sunt pe deplin conștientă ce reprezint și ce apăr”.
Înaintea acestei vizite, Meloni a purtat discuții extinse cu președinta Comisiei Europene. De aici și așteptările că va abordă la Washington chestiunea spinoasă a taxelor vamale.
Fabian Zuleeg, analist: ”Ideologic, Meloni și Trump sunt apropiați, însă, în alte aspecte, există diferențe majore. Italia condusă de Meloni a fost un susținător devotat al Ucrainei și s-a opus Rusiei. Cât privește chestiunea comerțului, deși (Meloni n.r.) nu a primit un mandat oficial de a negocia în numele Uniunii Europene, știm că lui Trump îi place să poarte discuții în manieră informală. Meloni are o misiune complicată și nu e deloc sigur că va înregistra vreun succes”.
Donald Trump a suspendat 90 de zile intrarea în vigoare a unor taxe vamale usturătoare pentru aproximativ 70 de țări. Deocamdată nu a fost anunțat un acord.
Chiar și cu această amânare, estimările sunt că noua politică tarifară a Statelor Unite va reduce drastic volumul schimburilor comerciale globale. În octombrie, se prognoza o creștere a comerțului global cu trei la sută.
Ngozi Okonjo-Iweala, WTO Director-General: „Ținând cont de politicile comerciale în vigoare, inclusiv de amânarea unor taxe vamale, estimăm o reducere a volumului schimburilor comerciale mondiale cu 0,2 la sută în 2025, prin urmare o scădere de trei la sută față de estimarea precedentă, de dinaintea schimbării politicii comerciale americane”.
Riscuri mai mari sunt aduse de războiul comercial dintre Statele Unite și China.
Ngozi Okonjo-Iweala: ”Deși schimburile comerciale dintre Statele Unite și China reprezintă doar trei la sută din volumul total la nivel mondial, o decuplare a acestor două cele mai mari economii ale lumii ar putea avea consecințe extinse și ar putea contribui la o fragmentare mai mare a economiei globale pe linii geopolitice, în două blocuri izolate”.
Un avertisment vine și din partea șefului Rezervei Federale americane.
Jerome Powell, șeful FED:” Nivelul anunțat de creștere a taxelor vamale e mai mare decât se anticipase, prin urmare efectele vor fi și ele mai ample. Vorbim despre creșterea inflației și de o încetinire a economiei. În plus, ne putem confrunta și cu o inflație persistentă”.
Această declarație a fost urmată de o cădere a indicilor bursieri de pe Wall Street. Economiștii spun însă că situația nu este atât de alarmantă încât să convingă FED-ul să reducă rata dobânzii, cum și-ar dori, de altfel, istrația Trump, ori să ia alte măsuri menite să calmeze piețele.