În timp ce Trump îl avertizează pe Putin că ”se joacă cu focul”, analiștii vorbesc despre două scenarii cruciale pentru pace
Donald Trump a răbufnit din nou la adresa președintelui rus. Vladimir Putin „se joacă cu focul”, a scris președintele american într-o postare pe internet, după ce zilele trecute a spus despre liderul de la Kremlin că a „luat-o razna”.
Potrivit jurnaliștilor de la Wall Street Journal, Donald Trump ia în considerare impunerea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a o determina să accepte un armistițiu de 30 de zile.
Însă o altă variantă vehiculată de surse apropiate Casei Albe este retragerea Washingtonului din procesul de negocieri.
Pe de altă parte, Volodimir Zelenski merge azi la Berlin, pentru a se întâlni cu omologul său german și cu cancelarul federal.
În cel mai recent atac adresat liderului de la Kremlin, Donald Trump l-a avertizat pe Vladimir Putin că „se joacă cu focul”.
Duminică, liderul american a postat un alt mesaj în care a susținut că președintele rus „a luat-o razna” și a avertizat că o eventuală tentativă de a ocupa întreaga Ucraină „va duce la prăbușirea Rusiei”.
Tammy Bruce, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american: „Monitorizăm rapoartele conform cărora atacurile aeriene ale Rusiei din acest weekend au constituit cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei de la începutul războiului. Facem apel la reținere și îndemnăm toate părțile să evite o nouă escaladare. Continuăm să sprijinim discuțiile directe dintre Rusia și Ucraina.”
Între timp, forțele ruse continuă să intensifice presiunea asupra Ucrainei, avansând în nord-estul țării. În ultimele ore, au câștigat teren în regiunea Sumî. Autoritățile regionale spun despre soldații Moscovei că vor să creeze o așa-numită „zonă-tampon” de-a lungul frontierei.
Michael Clarke, analist SKY NEWS: „Cancelarul german a declarat că, de acum înainte, Ucraina poate folosi rachetele care i-au fost livrate de către aliații occidentali, fără nicio restricție legată de distanță. Acesta este un lucru destul de important.
Până acum, Ucraina a fost destul de limitată în ceea ce privește distanțele spre care poate folosi aceste arme, dar acum această restricție a fost anulată. Sunt trei tipuri principale de rachete care ne interesează cel mai mult în această privință: rachetele britanice Storm Shadow. Existăși o versiune ză, numită SCALP.
Este exact aceeași rachetă, care este lansată din aer și foarte capabilă. O alta este Atkins, racheta americană care poate fi lansată de la sol la sol. Iar a treia, cea care ne interesează cel mai mult, este racheta Taurus.
Probabil că Ucraina nu are încă niciuna dintre acestea, dar ar putea să le primească foarte curând. Acest lucru nu a fost încă confirmat. Racheta Taurus are o rază de acțiune mai mare și un focos mult mai sofisticat decât Storm Shadow sau SCALP, iar motivul pentru care aceste rachete sunt atât de importante în următoarea fază a acestui război este raza de acțiune pe care o pot acoperi în interiorul Rusiei. Ucrainenii ar putea viza zonele fixe ale forțelor de întărire rusești, centrele logistice, buncărele subterane, aerodromurile și chiar gruparea într-un anumit loc a blindatelor și a trupelor militare, deoarece credem că rușii se pregătesc pentru o nouă ofensivă în nordul și în sud-estul țării”.