J. D. Vance: Ne-ar plăcea ca ruşii şi ucrainenii să negocieze direct. Asupra acestui lucru ne concentrăm

Vicepreşedintele american J. D. Vance îndeamnă miercuri la negocieri directe între Ucraina şi Rusia, în opinia sa singurul mijloc de a pune capăt războiului, relatează AFP.
”Noi credem că probabil este imposibil ca noi să asigurăm o mediere completă, fără cel puţin câteva negocieri directe între cele două părţi”, a declarat J. D. Vance într-o dezbatere, la Washington, sub auspiciile Conferinţei Securităţii de la Munchen (MSC).
”Asupra acestui lucru ne concentrăm”, a dat el asigurări.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
”Mai ales, ne-ar plăcea ca ruşii şi ucrainenii să se pună de acord asupra liniilor directoare de bază pentru ase aşeza şi a vorbi”, a declarat el.
”Evident, Statele Unite sunt fericite să participe la aceste conversaţii, dar este foarte important ca ruşii şi ucrainenii să înceapă să-şi vorbească”, a adăugat el.
”Aceasta este următoarea mare etapă pe care ne-ar plăcea s-o depăşim”, a declarat J. D. Vance.
Vicepreşedintele american a adăugat că ”nu este prea pesimist” în acest subiect.
Washingtonul a ţinut negocieri separate cu Kievul şi Moscova privind sfârşitul războiului şi a ameninţat că se retrage din acest proces dacă nu se fac rapid progrese.
Donald Trump a amorsat o apropiere faţă de Kremlin după ce a preluat funcţia, în ianuarie, şi pledează să se pună rapid capăt conflictului, la peste trei ani de la invazia Ucrainei de către Rusia.
La 28 februarie, preşedintele american s-a ciocnit, în faţa camerelor, la Casa Albă, cu preşedintrele ucrainean Volodimir Zelenski, însă Kievul şi Washingtonul au semnat ulterior un Acord al Mineralelor care le acordă Statelor Unite un acces la resurse ucrainene.
Kievul speră ca acest acord să deschidă calea unor garanţii de securitate ale Statelor Unite.
J. D. Vance a catalogat exigenţele ruseşti drept ”excesive”.
”Noi credem că ei cer prea mult”, a declarat el.