Macron ține o videoconferință de urgență cu liderii UE cu privire la discuțiile sale cu Trump pe tema Ucrainei

Președintele z Emmanuel Macron îi va informa miercuri prin videoconferință pe liderii UE cu privire la discuțiile sale cu președintele american Donald Trump, înainte de summitul de urgență din 6 martie privind sprijinul european pentru Ucraina.
Liderii celor 27 de state membre ale UE se reunesc miercuri prin videoconferinţă pentru o şedinţă de informare despre întrevederea, centrată pe Ucraina, care a avut loc luni, la Washington, între preşedinţii z Emmanuel Macron şi american Donald Trump, informează AFP şi dpa.
Antonio Costa, care conduce Consiliul European reprezentând cele 27 de state membre ale blocului comunitar, a anunțat pe X că a convocat o videoconferință cu Macron pentru a pregăti discuțiile liderilor din 6 martie.
„Pentru a pregăti Consiliul European special din 6 martie, organizez o videoconferință a membrilor Consiliului UE, mâine dimineață, pentru a asculta o informare din partea președintelui Emmanuel Macron cu privire la recenta sa vizită la Washington DC”, a scris Costa marți într-o postare pe X.
După convorbirea telefonică pe care au avut-o pe 12 februarie Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, europenii încearcă să pregătească un răspuns la aceste e, din care ei au fost până acum excluşi.
În timpul discuţiilor sale la Casa Albă, Emmanuel Macron a insistat asupra necesităţii de a aduce "garanţii de securitate" Ucrainei, pentru a evita ca Rusia să treacă din nou în viitor la atac. El a pledat de asemenea pentru o mai mare implicare a europenilor în negocierile asupra Ucrainei.
În paralel cu întrevederea de la Washington, fisurile dintre europeni şi americani s-au materializat în mod spectaculos la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), unde SUA, raliindu-se ruşilor şi nord-coreenilor, au votat împotriva unei rezoluţii prin care se reafirmă sprijinul pentru Ucraina şi pentru integritatea sa teritorială.
Ocazie pentru Kremlin de a saluta marţi, prin purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, "poziţia mult mai echilibrată" a SUA, afirmând totodată că nu vede un "semn de echilibru" la europeni, potrivit Agerpres.
Luni, Emmanuel Macron a încercat să schimbe poziţia lui Donald Trump, cum o va face joi şi premierul britanic Keir Starmer.
"Apreciem că partenerii noştri sunt gata nu doar să continue, ci şi să sporească sprijinul lor pentru ţara şi poporul nostru", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski marţi seara, precizând că a discutat la telefon cu Macron.
După ce a revenit la putere pe 20 ianuarie, miliardarul republican a operat o schimbare majoră în politică americană cu privire la Ucraina. El şi-a înmulţit invectivele la adresa preşedintelui Zelenski, atribuindu-i inclusiv vina pentru război.
Donald Trump a încercat chiar să seducă Rusia cu "operaţiuni majore de dezvoltare economică", iar Moscova a subliniat marţi existenţa unui "potenţial destul de vast" de cooperare cu Washingtonul, pentru a dezvolta importante rezerve de minerale strategice în Rusia şi în teritoriile ucrainene ocupate.
Luni, Macron a fost primul lider european primit la Casa Albă de Donald Trump în al doilea mandat al său. Joi, premierul britanic Keir Starmer este de asemenea aşteptat la Casa Albă.