Zuckerberg a recunoscut, în fața instanței, adevăratul motiv pentru care Facebook a cumpărat Instagram în 2012

Mark Zuckerberg, CEO al Meta, a făcut marţi o recunoaştere importantă în cadrul unui proces antitrust desfăşurat în SUA, afirmând că a decis achiziţia Instagram deoarece aplicaţia avea o cameră „mai bună”.
Această declaraţie pare să sprijine acuzaţiile formulate de autorităţile americane din domeniul concurenţei, care susţin că Meta (gigant IT&C care deține Facebook, Instagram și Whatsapp) a folosit o strategie de tip „cumpără sau distruge” pentru a elimina potenţialii rivali şi a-şi menţine un „monopol ilegal” pe piaţă.
Procesul, iniţiat în timpul primului mandat al fostului preşedinte Donald Trump, este considerat un test important pentru angajamentele istraţiei de a combate influenţa excesivă a marilor companii tech.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Întrebat de avocatul Comisiei Federale pentru Comerţ (FTC) dacă Instagram ar fi putut reprezenta o ameninţare pentru Facebook, Zuckerberg a răspuns că, în cadrul unei analize ”build vs. buy” (construim sau cumpărăm), a ajuns la concluzia că Instagram avea o soluţie mai performantă: ”Instagram era mai bună la capitolul cameră, aşa că am considerat că e mai bine să-i cumpărăm”.
Meta susţine, însă, că intenţiile din trecut nu sunt relevante, deoarece FTC ar fi definit incorect piaţa reţelelor sociale şi nu ar fi luat în calcul concurenţa dură venită din partea TikTok (ByteDance), YouTube (Alphabet) sau aplicaţiei de mesagerie Apple.
„E greu să construieşti o aplicaţie nouă”
Zuckerberg a mai recunoscut că numeroasele încercări ale Meta de a construi aplicaţii proprii au eşuat.
„De multe ori am încercat să construim aplicaţii noi, dar majoritatea nu au avut succes. Cred că am încercat să dezvoltăm zeci de aplicaţii de-a lungul timpului, iar cele mai multe nu au ajuns nicăieri”, a spus acesta în faţa instanţei.
Declaraţiile vin la ani distanţă după publicarea unor documente interne compromiţătoare, precum un email din 2008 în care Zuckerberg nota: ”E mai bine să cumperi decât să concurezi”.