Mihail Gorbaciov a murit la vârsta de 91 de ani
Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a murit la vârsta de 91 de ani, a anunțat marți Spitalul Clinic Central din Moscova, scrie Baha.
„Mikhail Sergheevici Gorbaciov a murit marți seară după o boală lungă și grea”, a transmis spitalul într-un scurt comunicat.
Regretatul politician a suferit o serie de probleme de sănătate în ultimele decenii, care l-au determinat să oprească călătoriile internaționale în 2015.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Gorbaciov a fost liderul URSS din 1985 până la dizolvarea acestuia în 1991. În timpul mandatului său, el a implementat reforme pro-democratice semnificative, în special „glasnost”, care a permis mai multă libertate de exprimare a presei și „perestroika”, descentralizând economia tarii. În 1990, Gorbaciov a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.
Gorbaciov a încheiat acorduri de reducere a armamentului cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier și a permis reunificarea Germaniei.
Secretar general al Partidului Comunist Sovietic din 1985 (la doar 54 de ani) el și-a propus să revitalizeze sistemul introducând libertăți politice și economice limitate, dar apoi reformele sale au scăpat de sub control. Gorbaciov visa să păstreze comunismul și să realizeze o Uniune Europeană a Estului, care să nu mai rivalizeze ci să coopereze cu țările occidentale.
Reuters scrie că mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele pe care le-au declanșat reformele sale, considerând că scăderea ulterioară a nivelului lor de viață a fost un preț prea mare de plătit pentru democrație.