Nou bilanț al cutremurului devastator din Japonia. Cel puțin 161 de morţi şi 103 dispăruţi

Cutremurul care a zguduit centrul Japoniei la 1 ianuarie a făcut cel puţin 161 de morţi, în timp ce 103 persoane sunt în continuare date dispărute, potrivit unui nou bilanţ anunţat luni dimineaţă de autorităţile locale, notează AFP.
Cutremurul cu magnitudinea 7,5, care a provocat şi peste o mie de alunecări de teren şi a fost urmat de un tsunami, a făcut aproximativ 560 de răniţi, potrivit unui comunicat al prefecturii Ishikawa, epicentrul dezastrului.
Seismul produs luni la ora locală 16.10 (07.10 GMT) a fost resimţit până la Tokyo, la 300 de kilometri depărtare. Acesta a zguduit Peninsula Noto, o fâşie subţire de pământ care avansează circa 100 de kilometri în Marea Japoniei, prăbuşind clădiri şi devastând drumuri.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Un tsunami a lovit, de asemenea, coasta şi valuri de peste un metru înălţime au măturat cheiurile, casele şi drumurile de la malul mării.
Situată pe aşa-numitul "Cerc de Foc al Pacificului", Japonia este una dintre ţările cu cea mai intensă activitate seismică.
Arhipelagul japonez este marcat de amintirea teribilului cutremur cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami gigantic în martie 2011 pe coastele sale nord-estice, catastrofă care s-a soldat cu circa 20.000 de morţi şi dispăruţi.
Acest dezastru a dus, de asemenea, la accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav de la cel de la Cernobîl din 1986.