Papa Leon al XIV-lea a cerut pace în Ucraina și încetarea focului în Gaza în prima sa binecuvântare de duminică
Papa Leon al XIV-lea a cerut o ”pace justă și durabilă” în Ucraina și o încetare imediată a focului în Gaza, cu eliberarea ostaticilor și livrarea de ajutor umanitar, în prima sa binecuvântare de duminică în calitate de pontif.
"Niciodată război!" a spus Leon de la Bazilica Sfântul Petru, potrivit Associated Press.
Amintind de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în urmă cu 80 de ani, Leon l-a citat pe Papa Francisc în denunțarea numărului de conflicte care fac ravagii astăzi pe glob, spunând că este vorba despre "un al treilea război mondial în bucăți".
Papa Leon a reamintit, de asemenea, că duminică a fost Ziua Mamei în multe țări și le-a urat tuturor mamelor, "inclusiv celor din ceruri", o ”Zi a Mamei fericită”.
Mulțimea a izbucnit în urale și muzică în timp ce clopotele Bazilicii Sfântul Petru au bătut.

Prima rugăciune în calitate de Suveran Pontif
Pentru prima dată, Papa Leon al XIV-lea a oficiat, duminică, ritualul rugăciunii duminicale din Bazilica Sfântul Petru, un eveniment care a atras din nou mii de turişti şi credincioşi, informează AFP.

Noul Papă s-a aflat la balconul bazilicii, de unde a spus „Regina Caeli” („Regina Cerului”), o rugăciune adresată Fecioarei Maria în timpul perioadei pascale.
"În această dimineaţă, Sfântul Părinte Leon al XIV-lea a mers în Grotele Vaticanului pentru a celebra Sfânta Liturghie la altarul din apropierea mormântului lui Petru", a transmis Sfântul Scaun.
"Alături de Sanctitatea Sa a concelebrat priorul general al Ordinului Sfântului Augustin, preotul Alejandro Moral Anton. La finalul Sfintei Liturghii, papa s-a oprit în rugăciune la mormintele predecesorilor săi", se precizează în comunicatul citat de Agerpres.
După „Habemus Papam” care l-a prezentat lumii joi, aceasta a fost a doua sa apariţie publică în calitate de şef al Bisericii Catolice.
„Pacea fie cu voi”, a spus el atunci mulţimii de aproximativ 100.000 de persoane adunate în piaţă.
Rugăciunea de duminică a fost aşteptată cu atât mai mult cu cât acest eveniment săptămânal este adesea o ocazie pentru Papă de a-şi exprima opiniile cu privire la problemele majore care domină ştirile internaţionale.
Alegerea acestui papă american - primul din istorie - clasat printre moderaţi a fost interpretată de unii ca o îndepărtare de creştinismul identitar îmbrăţişat de mai mulţi membri ai guvernului lui Donald Trump.
Sâmbătă, cel de-al 267-lea papă i-a primit pe cardinali, înalţi demnitari ai Bisericii însărcinaţi să îl asiste în guvernarea sa, pentru un discurs care a abordat principalele sale priorităţi.
În special, el a adus un omagiu „moştenirii preţioase” a lui Francisc, care a murit la 21 aprilie la vârsta de 88 de ani.
Semnificația numelui „Leon”
Papa, ales în a doua zi a conclavului cardinalilor, a explicat, de asemenea, alegerea numelui „Leon” ca o referire la Leon al XIII-lea, părintele din secolul al XIX-lea al „doctrinei sociale” a Bisericii, care pune accentul pe solidaritate şi demnitate.
„Astăzi, Biserica oferă tuturor moştenirea sa de doctrină socială ca răspuns la o altă revoluţie industrială şi la evoluţiile din domeniul inteligenţei artificiale, care ridică noi provocări pentru apărarea demnităţii umane, a justiţiei şi a muncii”, a spus el.
Papa Leon al XIV-lea s-a recules, de asemenea, sâmbătă, la mormântul predecesorului său Francisc.
O fotografie publicată de Vatican News, site-ul oficial de ştiri al Vaticanului, îl arată îngenuncheat în faţa mormântului sobru din marmură al lui Francisc din Santa Maria Maggiore, o bazilică papală din Roma pe care papa argentinian o iubea.
Mai târziu, noul lider spiritual al celor 1,4 miliarde de catolici a efectuat o vizită privată la un sanctuar augustinian de lângă Roma.
Acest om echilibrat, care şi-a petrecut mai mult de jumătate din viaţa sa misionară în Peru, unde şi-a luat cetăţenia, afirmase în discursul său inaugural că aparţine Ordinului Sfântului Augustin, al cărui stareţ general a fost între 2001 şi 2013.
Fondat în secolul al XIII-lea, acest ordin, ai cărui membri trăiesc după preceptele vieţii în comun, ale împărtăşirii şi ale căutării adevărului, are aproape 3 000 de membri în aproximativ cincizeci de ţări.
Rugăciunea de duminică va deschide o serie de consultări intense pentru şeful Bisericii Catolice, care va primi în audienţă luni reprezentanţi ai presei internaţionale, iar apoi vineri corpul diplomatic.
Liturghia solemnă de întronizare va avea loc duminică, 18 mai, în Piaţa Sfântul Petru, în prezenţa mai multor lideri străini sau a reprezentanţilor acestora.
În timpul acestei celebrări, el va primi simbolurile puterii papale, în special pallium-ul (un fel de stofă rezervată marilor sărbători) şi inelul său, cunoscut sub numele de „inelul pescarului”.
Prima slujbă în Capela Sixtină
Vineri, Leon al XIV-lea a celebrat prima sa slujbă în Capela Sixtină, rezervată cardinalilor.
„Este Papa comuniunii, al prudenţei, un om foarte echilibrat, (...) întotdeauna cu sfaturile sale clare şi precise pentru a ne ghida pe calea de urmat”, a subliniat sâmbătă Edinson Farfan, episcop de Chiclayo în Peru, unde oficiase Robert Francis Prevost, stârnind mândria credincioşilor.
„Ne rugam pentru un miracol, el este miracolul nostru”, a declarat sâmbătă pentru AFP Leah Morgan, 59 de ani, în apropiere de biserica St Mary din cartierul muncitoresc din Chicago, unde actualul Papă a slujit ca băiat de altar.
Sursa: Agerpres, Associated Press, News.ro
Etichete: Papa Leon al XIV-lea,
Dată publicare: 11-05-2025 07:20