Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.
Oficialul spune că Hamas ar renunța la arme și s-ar transforma într-un partid politic dacă ar fi înființat un stat palestinian independent, pe baza granițelor anterioare anului 1967.
Khalil al-Hayya, într-un interviu acordat, miercuri, a menționat acest lucru în contextul în care discuțiile pentru un armistițiu sunt în impas de luni de zile. Propunerea ca Hamas să se dezarmeze pare a fi o concesie semnificativă din partea grupului militant, angajat oficial în distrugerea Israelului.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Totuși, este puțin probabil ca Israelul să considere un astfel de scenariu plauzibil. Israelul a jurat să înfrângă Hamas după atacurile mortale din 7 octombrie, care au declanșat războiul, iar conducerea actuală a Israelului se opune ferm creării unui stat palestinian pe teritoriile pe care Israelul le-a capturat în războiul din Orientul Mijlociu din 1967.
Al-Hayya a declarat că Hamas dorește să se alăture Organizației pentru Eliberarea Palestinei, condusă de fracțiunea rivală Fatah, pentru a forma un guvern unitar pentru Gaza și Cisiordania. El a afirmat că Hamas ar accepta „un stat palestinian complet suveran în Cisiordania și Fâșia Gaza și întoarcerea refugiaților palestinieni în conformitate cu rezoluțiile internaționale”, de-a lungul frontierelor Israelului anterioare anului 1967.
În cazul în care aceasta se va întâmpla, a spus el, aripa militară a grupului se va dizolva.
„Toate experiențele popoarelor care s-au luptat împotriva ocupanților, când au devenit independente și și-au obținut drepturile și statul lor, ce au făcut aceste forțe? S-au transformat în partide politice, iar forțele lor de luptă au devenit armata națională”, a declarat el.
De-a lungul anilor, Hamas a moderat uneori poziția sa publică în ceea ce privește posibilitatea unui stat palestinian alături de Israel. Cu toate acestea, programul său politic încă „respinge orice alternativă la eliberarea completă a Palestinei, de la râu până la mare” — referindu-se la zona care se întinde de la Râul Iordan până la Marea Mediterană, ce include teritorii care acum fac parte din Israel.
Al-Hayya nu a specificat dacă acceptarea aparentă a unei soluții de către două state ar însemna un sfârșit al conflictului palestinian cu Israelul sau un pas intermediar către obiectivul declarat al grupului de a distruge Israelul.