Raport: Libertatea presei și pluralismul media se confruntă cu o „luptă existențială” în întreaga UE

Pluralismul media în multe state membre ale Uniunii Europene este din ce în ce mai strangulat de o concentrație ridicată a proprietății.
Toate acestea chiar și în țări cu piețe media tradițional libere, potrivit unui raport care concluzionează că libertatea presei se prăbușește în întreg blocul comunitar, scrie The Guardian.
Raportul, realizat de Uniunea pentru Libertăți Civile din Europa (Liberties) pe baza muncii a 43 de organizații pentru drepturile omului din 21 de țări, afirmă că mai multe guverne din UE atacă libertatea presei sau slăbesc independența și reglementarea mass-mediei.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Alături de reguli slabe privind transparența proprietății media, influența tot mai mare a guvernului asupra presei publice și amenințările împotriva jurnaliștilor, libertatea și pluralismul media sunt „sub atac în întreaga UE și, în unele cazuri, într-o luptă existențială”, se menționează în raport.
„Nu este o surpriză”, a declarat Jonathan Day, editorul principal al raportului.
„Eforturile guvernelor de a slăbi statul de drept și instituțiile democratice încep aproape întotdeauna prin încercarea de a controla peisajul media din țara lor.”
Day a mai spus că încercarea UE de a proteja libertatea presei, prin Legea Europeană privind Libertatea Mass-Mediei (EMFA), „se confruntă deja cu rezistență, chiar înainte de a intra complet în vigoare. Modul în care va fi aplicată va fi crucial pentru libertatea presei în unele state membre.”
Lipsă de transparență și proprietari ultrabogați
Raportul a evidențiat concentrarea excesivă a proprietății media drept o preocupare majoră în Croația, Franța, Ungaria, Țările de Jos, Slovenia, Spania și Suedia, unde proprietatea este adesea concentrată în mâinile câtorva indivizi extrem de bogați.
Această situație este agravată de lipsa de transparență privind proprietatea media, se mai arată în raport, multe state membre eșuând să creeze baze de date publice, așa cum este cerut de EMFA, care urmează să intre complet în vigoare în august.
Legislația obligatorie urmărește să garanteze protecția jurnaliștilor și a surselor, independența autorităților de reglementare și transparența totală a proprietății – însă multe state par „nepregătite sau chiar nevoitoare să o aplice pe deplin”, potrivit raportului.
Franța se confruntă cu „provocări semnificative pentru pluralismul media”, raportul evidențiind achiziția grupului Hachette de către Vincent Bolloré și numirea în mai multe edituri a unor directori care împărtășesc viziunile conservatoare ale miliardarului.
În Italia, raportul a notat achiziția planificată a agenției de știri AGI de către Grupul Angelucci, condus de Antonio Angelucci, deputat din partea partidului de extremă dreaptă Lega, care deține deja ziarele Il Giornale, Libero și Il Tempo.
În Suedia, Bonnier deține 43% din toate ziarele cu abonament care apar de mai multe ori pe săptămână, iar Schibsted deține alte 13 publicații, inclusiv Aftonbladet și Svenska Dagbladet. În Țările de Jos, RTL Nederland și Talpa Network controlează peste 75% din piața TV.
Piața media online olandeză este, de asemenea, dominată de site-uri deținute de DPG Media, Mediahuis și RTL Nederland – primul anunțând în 2023 intenția de a achiziționa RTL Nederland, tranzacție aflată în prezent sub investigația autorității de concurență și piețe.