Reuters: Oficialii americani consideră improbabil un acord de încetare a focului în Ucraina în următoarele luni

Kiev, Ucraina
AFP

Oficiali de rang înalt ai istraţiei Trump au discutat în ultimele zile despre probabilitatea ca SUA să nu poată obţine un acord de pace în Ucraina în următoarele câteva luni, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani.

La începutul istraţiei sale, preşedintele Donald Trump şi principalii săi consilieri şi-au propus să ajungă la o încetare completă a focului până în aprilie sau mai. Ei sperau să negocieze un acord de pace de durată în lunile următoare. Dar un acord nu pare nicidecum iminent, au declarat oficialii, ceea ce ridică posibilitatea ca războiul - deja intrat în al patrulea an - să se prelungească, iar Ucraina să aibă nevoie de mai mult sprijin occidental pentru operaţiunile sale militare.

Un astfel de rezultat ar fi o anatemă pentru Trump, un autointitulat negociator care a promis în mod repetat o încheiere rapidă a conflictului care a făcut sute de mii de victime şi care riscă să atragă NATO într-un conflict direct cu Rusia, înarmată nuclear.

De câteva săptămâni, înalţi oficiali americani s-au plâns în privat de modul în care Kievul gestionează negocierile şi de ceea ce ei consideră a fi o rezistenţă la un acord cu Washingtonul privind mineralele şi la continuarea negocierilor de pace. Dar în ultimele zile, au declarat sursele, oficialii sunt din ce în ce mai frustraţi de Moscova.

Într-o serie de întâlniri şi convorbiri telefonice în cursul weekendului, oficiali din cadrul Casei Albe şi ai Departamentului de Stat au recunoscut că preşedintele rus Vladimir Putin se opune în mod activ încercărilor Washingtonului de a încheia un acord de pace de durată şi au discutat ce pedepse economice sau diplomatice, dacă este cazul, ar putea împinge Rusia mai aproape de un acord, au declarat sursele Reuters.

Citește și
nave razboi china
Ce a transmis Trump Beijingului după noile manevre militare efectuate de forțele Chinei în jurul Taiwanului

Frustrare în creştere

Furia crescândă faţă de Moscova, inclusiv din partea preşedintelui Trump însuşi, marchează o schimbare în deliberările interne ale istraţiei cu privire la dorinţa Moscovei de a negocia.

Trump a declarat timp de câteva săptămâni că are încredere în preşedintele rus şi că el crede că liderul este angajat faţă de pace, dar Casa Albă a devenit neîncrezătoare în intenţiile lui Putin în ultimele zile, au spus sursele, deşi Trump continuă să semnaleze public convingerea sa că Putin doreşte să pună capăt războiului.

De altfel, marţi Rusia a transmis clar şi public că nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, deoarece acestea nu abordează problemele pe care Moscova le consideră ca fiind cauza conflictului, după cum a declarat adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, sugerând că discuţiile dintre SUA şi Rusia pe această temă au stagnat.

Pe de altă parte, un trimis rus de rang înalt al Kremlinului, Kirill Dmitriev, este aşteptat să vină la Washington în această săptămână pentru a se întâlni cu negociatorul de top al lui Donald Trump, Steve Witkoff, pentru discuţii privind consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări, potrivit unui oficial american şi a două surse familiare cu aceste planuri citate de CNN. Ar fi prima vizită a unui oficial rus de rang înalt la Washington de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.

Armele lui Trump: tarife şi sancţiuni

Nu este clar ce planuri specifice ar putea avea istraţia Trump pentru a face presiuni asupra Moscovei, dar un oficial american de rang înalt a declarat că la Casa Albă continuă să se analizeze măsuri tarifare şi sancţiuni suplimentare pe care le poate aplica Rusiei. Duminică, Trump a declarat pentru NBC News că este „supărat” după ce Putin a criticat credibilitatea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a sugerat că SUA ar putea impune tarife suplimentare de 25-50% celor care cumpără petrol rusesc.

Într-o întâlnire cu miniştrii de externe baltici, săptămâna trecută, secretarul de stat american Marco Rubio le-a spus omologilor săi că pacea în Ucraina nu este garantată şi a sugerat că SUA sunt încă departe de a asigura un acord, potrivit unui rezumat al întâlnirii văzut de Reuters.

„Există o frustrare profundă cu guvernul rus cu privire la negocieri”, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, James Hewitt. „Preşedintele Trump a fost clar că va lua în considerare impunerea de sancţiuni secundare asupra întregului petrol care provine din Rusia, dacă nu sunt serioşi în ceea ce priveşte soluţionarea paşnică a acestui conflict”, a continuat el.

Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns la o cerere de comentarii. Ambasadele Rusiei şi Ucrainei la Washington nu au răspuns nici ele la o cerere de comentarii.

Cereri „maximaliste” din partea lui Putin

Analiştii şi oficialii serviciilor de informaţii europene şi americane au avertizat de mult timp că este puţin probabil ca Putin să negocieze cu bună-credinţă încheierea războiului din Ucraina atât timp cât crede că Rusia câştigă pe câmpul de luptă.

După ce Trump a preluat funcţia în ianuarie, consilierii săi de rang înalt au rămas încrezători că trei ani de sancţiuni împotriva Rusiei - şi perspectiva relaxării sau înăspririi presiunii economice - ar fi suficiente pentru a apropia Moscova de un acord.

Acum, mai mulţi dintre aceştia, inclusiv Rubio, consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz şi generalul Keith Kellogg, emisarul istraţiei pentru Ucraina, au dubii cu privire la măsura în care Putin poate fi influenţat fără concesii semnificative din partea SUA şi a Europei, în special în ceea ce priveşte operaţiunile lor militare pe continent.

În ultimele luni, Washingtonul a exercitat presiuni asupra Kievului şi s-a apropiat de multe dintre poziţiile de politică externă ale Moscovei. Dar Putin a făcut ceea ce analiştii au numit cereri „maximaliste” care este puţin probabil să fie îndeplinite de SUA, Ucraina sau Europa. Printre acestea se numără condiţia ca SUA şi NATO să-şi reducă activitatea militară în Europa, în special în ţările care se învecinează cu Rusia, şi ca nicio forţă de menţinere a păcii să nu fie desfăşurată în Ucraina ca parte a unui acord de pace.

Putin, deloc impresionat de ameninţările lui Trump

Un oficial american de rang înalt a recunoscut că, în timp ce Casa Albă continuă să analizeze tarifele şi sancţiunile, este puţin probabil ca Rusia să fie mişcată de astfel de pedepse economice.

De asemenea, Trump şi-a exprimat din nou frustrarea faţă de Ucraina, acuzându-l pe Zelenski că încearcă să se retragă din acordul privind mineralele. „Încearcă să se retragă din acordul privind pământurile rare şi, dacă face asta, va avea nişte probleme, mari, mari probleme”, a declarat Trump reporterilor duminică.

Hewitt a precizat că preşedintele consideră acordul privind minereurile drept „o parte esenţială a aducerii păcii în Ucraina”. Un alt oficial american a declarat că oficiali din istraţie se gândesc la modificarea unor părţi ale acordului propus pentru a-l face mai favorabil intereselor economice ale Kievului.

Oficialii americani au încercat în ultimele zile să negocieze atât o încetare a focului pentru infrastructura energetică, cât şi pentru Marea Neagră. Armistiţiile nu au fost încă puse în aplicare.

În ciuda acordului iniţial privind încetarea focului în domeniul energetic, Ucraina şi Rusia au continuat să se atace reciproc. În timp ce Kievul a declarat că este gata să accepte un acord pentru Marea Neagră, oficialii ruşi au declarat că Moscova trebuie mai întâi să-şi restabilească accesul la anumite pieţe comerciale şi sisteme de plată, ceea ce ar presupune ridicarea unor sancţiuni occidentale.

Articol recomandat de sport.ro
EXCLUSIV Legendarul Wilander, dat pe spate de fizicul Soranei: „Mă uit la ea și la asta mă gândesc“
EXCLUSIV Legendarul Wilander, dat pe spate de fizicul Soranei: „Mă uit la ea și la asta mă gândesc“
Citește și...
Zelenski cere SUA intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei care încă atacă instalațiile energetice ale Ucrainei
Zelenski cere SUA intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei care încă atacă instalațiile energetice ale Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi SUA să întărească sancţiunile împotriva Rusiei, pe care a acuzat-o că "încalcă" fragilul moratoriu asupra atacurilor împotriva instalaţiilor energetice.

Ce a transmis Trump Beijingului după noile manevre militare efectuate de forțele Chinei în jurul Taiwanului
Ce a transmis Trump Beijingului după noile manevre militare efectuate de forțele Chinei în jurul Taiwanului

SUA au cerut marţi "menţinerea păcii" între China şi Taiwan după manevre militare efectuate de Beijing în jurul insulei autonome, relatează AFP.

Rusia nu este de acord cu propunerile SUA privind Ucraina „în forma actuală”. Moscova explică ce problemă a apărut
Rusia nu este de acord cu propunerile SUA privind Ucraina „în forma actuală”. Moscova explică ce problemă a apărut

Ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov, a declarat că Rusia ia în serios propunerile SUA privind Ucraina, dar nu le poate accepta „așa cum sunt”.

UE, presată să răspundă după ce SUA cer companiilor europene să renunțe la diversitate. Belgia promite că „nu va da înapoi”
UE, presată să răspundă după ce SUA cer companiilor europene să renunțe la diversitate. Belgia promite că „nu va da înapoi”

Ministrul danez al industriei cere un răspuns unitar din partea UE după ce ambasadele americane din mai multe state membre au avertizat companiile locale că politicile de diversitate rasială și de gen ar putea influența relațiile comerciale cu SUA.

„Europa a primit un șut în fund de la SUA, de care avea nevoie pentru a avansa. Să-i fim recunoscători lui Trump”
„Europa a primit un șut în fund de la SUA, de care avea nevoie pentru a avansa. Să-i fim recunoscători lui Trump”

Uniunea Europeană a primit de la Statele Unite “un șut în fund de care avea însă nevoie pentru a avansa, în primul rând din punct de vedere militar”, a declarat, într-un interviu pentru Știrile PRO TV, istoricul Theodor Paleologu.

Recomandări
Studiu: România s-a divizat după alegeri. Nicușor Dan și George Simion, susținuți de români din medii complet diferite
Studiu: România s-a divizat după alegeri. Nicușor Dan și George Simion, susținuți de români din medii complet diferite

Avem un președinte ales de majoritatea celor care s-au prezentat la urne, însă după alegeri am rămas cu o Românie mai divizată ca oricând. Un studiu independent dezvăluie cele două electorate care au polarizat societatea românească.

Anul acesta am putea circula pe 170 de km din autostrada Moldovei. Lucrările au avansat greu, cu greșeli de execuție
Anul acesta am putea circula pe 170 de km din autostrada Moldovei. Lucrările au avansat greu, cu greșeli de execuție

Anul acesta am putea circula pe 170 de km din autostrada Moldovei. Ministrul Transporturilor a verificat un lot din secțiunea Ploiești- Buzău.

Ministrul Educaţiei: Mi-ar plăcea să renunţăm la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a cu rol de selecţie
Ministrul Educaţiei: Mi-ar plăcea să renunţăm la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a cu rol de selecţie

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat, joi seară, că i-ar plăcea să renunţăm la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a cu rol de selecţie şi să rămână cu rol informativ.