Rusia își va retrage trupele de rezervă de la frontiera cu Belarus

Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko au convenit că Moscova poate retrage de la frontiera cu Belarus trupele ruse care ar fi trebuit să servească drept forţă de poliţie de rezervă în cazul în care protestele ar fi devenit violente, relatează TASS.
Cei doi lideri s-au întâlnit în staţiunea rusă Soci, într-un moment în care Lukaşenko se confruntă cu proteste de amploare în ţară după alegerile prezidenţiale de la 9 august, despre care opoziţia susţine că au fost fraudate.
"Un rezultat important al convorbirilor celor doi preşedinţi de la Soci este acordul ca Rusia să înlăture unităţile de rezervă de poliţişti şi ale gărzii naţionale care au fost desfăşurate în apropierea frontierei Rusia-Belarus, iar oamenii au fost trimişi în bazele lor permanente", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
În acelaşi timp, liderul belarus a confirmat în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin că vrea să modifice Constituţia, a precizat Peskov.
"Lukaşenko şi-a confirmat intenţia de a aduce modificări Constituţiei", a spus purtătorul de cuvânt după întâlnirea de peste 4 ore a celor doi preşedinţi de la Soci.
Amănuntele acestei revizuiri a constituţiei, susţinute de Moscova şi deja evocată de Lukaşenko, rămân vagi. Preşedintele belarus a spus la sfârşitul lui august că "specialişti" lucrează la această reformă, care va fi apoi supusă unui "referendum".
Peskov a confirmat că Moscova va acorda un credit de un miliard şi jumătate de dolari Belarusului, ale cărui dificultăţi economice au fost amplificate de criza coronavirusului.
În pofida mişcării de protest inedite care zguduie Belarus de la începutul lui august, Lukaşenko rămâne "preşedintele legitim al ţării şi interlocutorul lui Vladimir Putin", a spus Peskov.
"Noi vrem ca ceea ce se întâmplă în Belarus să se deruleze nu prin procese anti-constituţionale, ci în cadrul legii", a adăugat el.
Întâlnirea cu Putin este prima a lui Lukaşenko cu un lider străin de la începutul protestelor împotriva realegerii sale.