Rusia a marcat Ziua Victoriei la Moscova cu o paradă în plin război. Putin, demonstrație de forță în Piața Roșie, cu aliații

×
Codul embed a fost copiat

Moscova sărbătorește în 9 mai 80 de ani de la victoria Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste. O paradă militară grandioasă a fost organizată, vineri, în Piața Roșie din Moscova.

Moscova se teme că Ucraina va încerca să perturbe această paradă, după trei ani de război devastator.

Președintele Vladimir Putin, cel mai longeviv șef al Kremlinului de la Iosif Stalin încoace, a ținut un discurs scurt, de doar 10 minute, la parada unde mii de soldați ruși au defilat și au condus echipamente militare precum rachete balistice intercontinentale și tancuri pe lângă Mausoleul lui Lenin din Piața Roșie, notează Reuters.

Citește și
dmitri peskov
Reacția Kremlinului după ce JD Vance a spus că Rusia „cere prea mult” pentru a încheia războiul

Dar războiul din Ucraina, cel mai mortal din Europa de la al Doilea Război Mondial, bântuie această sărbătoare.

Ucraina a atacat Moscova cu drone timp de mai multe zile în această săptămână, iar Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că au încălcat o încetare a focului de 72 de ore declarată de Putin.

Cine sunt prietenii lui Putin, care s-au dus să sărbătorească 9 mai la Moscova

Kremlinul afirmă că participarea unor aliați ai Rusiei precum Xi, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și câteva zeci de lideri din fosta Uniune Sovietică, Africa, Asia și America Latină arată că Rusia nu este izolată de lumea largă, chiar dacă foștii aliați occidentali ai Moscovei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial vor să stea deoparte.

Din Europa, participă liderii Serbiei și Slovaciei. Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, este singurul lider al Uniunii Europene care s-a deplasat la Moscova. România i-a permis singurului lider UE care a acceptat invitația lui Putin să ajungă la parada de Moscova, după ce trei țări i-au blocat drumul.

Șeful politicii externe a UE, Kaja Kallas, precizase anterior că liderii europeni nu ar trebui să ia parte la reuniune, din cauza războiului la scară largă purtat de Rusia în Ucraina.

FOTO: Vladimir Putin și premierul Armeniei, Nikol Pashinyan:

FOTO: Vladimir Putin și președintele Burkina Faso, Ibrahim Traore:

FOTO: Vladimir Putin și președintele Serbiei, Aleksandar Vucic:

FOTO: Vladimir Putin și președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva:

FOTO: Vladimir Putin și președintele Chinei, Xi Jinping:

„Victoria asupra fascismului, obținută cu prețul unor sacrificii enorme, are o semnificație eternă”, i-a spus Putin lui Xi la Kremlin. „Nenumăratele sacrificii făcute de ambele noastre popoare nu ar trebui uitate niciodată”.

Discursul lui Putin înainte de paradă a durat 10 minute

Vladimir Putin s-a adresat trupelor ruse şi liderilor din 20 de ţări reuniţi în Piaţa Roşie din Moscova cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste, un eveniment comemorat pentru al patrulea an consecutiv în umbra conflictului din Ucraina.

Parada este comandată de comandantul suprem al trupelor terestre, generalul de armată Oleg Saliukov, şi este supervizată de ministrul apărării, Andrei Belousov.

Discursul lui Putin la Parada Victoriei a durat aproximativ 10 minute, potrivit News.ro, care citează TASS.

Preşedintele rus a felicitat pe toată lumea cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a Victoriei în „Marele Război pentru Apărarea Patriei”, cum este denumit la ruşi al Doilea Război Monidal. El a spus că 9 mai cea mai importantă sărbătoare pentru ruşi.

Astăzi, suntem cu toţii uniţi de sentimente de bucurie şi tristeţe, mândrie şi recunoştinţă, iraţie faţă de generaţia care a înfrânt nazismul şi a câştigat libertatea şi pacea pentru întreaga omenire cu preţul a milioane de vieţi. Păstrăm cu fidelitate memoria acestor evenimente istorice şi triumfătoare. Şi, ca moştenitori ai învingătorilor, sărbătorim ziua de 9 mai ca pe o sărbătoare de familie, ca pe cea mai importantă pentru ţară, pentru întreg poporul, pentru fiecare familie, pentru fiecare dintre noi”, a spus Putin în introducerea alocuţiunii sale.

„Ne amintim lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial şi nu vom fi niciodată de acord cu denaturarea evenimentelor sale, cu încercările de a-i justifica pe călăi şi de a-i calomnia pe adevăraţii învingători”, a menţionat Putin.

„Datoria noastră este să apărăm onoarea soldaţilor şi comandanţilor Armatei Roşii, marele eroism al reprezentanţilor diferitelor naţionalităţi, care vor rămâne pentru totdeauna în istoria mondială ca soldaţi ruşi”, a punctat el.

„Adevărul şi dreptatea sunt de partea noastră”, a proclamat liderul de la Kremlin înainte de a menţiona actualul război din Ucraina.

„Întreaga ţară, societate, popor susţin participanţii la operaţiunea militară specială. Suntem mândri de curajul şi hotărârea lor, de acea forţă spirituală care ne-a adus întotdeauna numai victorie”, a spus Putin, care şi-a lansat invazia la scară largă din Ucraina, în februarie 2022, sub denumirea de „operaţiune militară specială”.

Vom aminti întotdeauna că deschiderea celui de-al doilea front în Europa – după bătăliile decisive de pe teritoriul Uniunii Sovietice – a apropiat victoria. Apreciem înalt contribuţia la lupta noastră comună a soldaţilor armatelor aliate, a participanţilor la Rezistenţă, a poporului curajos al Chinei. A tuturor celor care au luptat pentru un viitor paşnic”, a mai spus Putin în condiţiile în care în tribuna liderilor care asistă la parada din Piaţa Roşie se află şi Xi Jinping.

Victoria Uniunii Sovietice din 9 mai

Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv multe milioane în Ucraina, dar a împins forțele naziste înapoi la Berlin, unde Adolf Hitler s-a sinucis, iar steagul roșu al victoriei sovietice a fost ridicat deasupra Reichstagului în 1945.

Pentru ruși - și pentru multe dintre popoarele fostei Uniuni Sovietice - 9 mai este cea mai importantă dată sacră din calendar, iar Putin, supărat pe ceea ce el consideră a fi încercări ale Occidentului de a minimaliza victoria sovietică, a încercat să folosească amintirile celui de-al Doilea Război Mondial pentru a uni societatea rusă”, notează Reuters.

Potrivit istoricilor Partidului Comunist Chinez, China a pierdut 35 de milioane de oameni în cel de-al doilea război sino-japonez din 1937-1945. Ocupația japoneză a provocat strămutarea a până la 100 de milioane de chinezi și dificultăți economice semnificative, precum și masacrul oribil de la Nanjing din 1937, în timpul căruia au fost ucise între 100.000 și 300.000 de victime.

Moscova și Kievul nu publică un număr exact al victimelor războiului din Ucraina, deși președintele american Donald Trump, care afirmă că dorește pacea, spune că sute de mii de soldați din ambele părți au fost uciși și răniți.

Putin a încercat să izoleze Moscova de războiul dur de artilerie și drone care se desfășoară la 600 km distanță în Ucraina, deși atacurile ucrainene cu drone au perturbat în ultimele zile transportul aerian către capitala rusă.

Kremlinul a declarat că armata face tot posibilul pentru a asigura securitatea paradei de lângă Kremlin, care, potrivit Rusiei, a fost ținta unor drone ucrainene în 2023.

Securitatea este foarte strictă în Moscova. Putin a propus o încetare a focului de 72 de ore pe 8, 9 și 10 mai, deși Ucraina a declarat că Rusia a încălcat încetarea focului, o afirmație respinsă ca absurdă de Moscova.

Kremlinul a declarat că unități militare din 13 țări, inclusiv China, vor lua parte la paradă alături de trupele ruse, deși nu a fost clar cum va fi reprezentată Coreea de Nord - care a ajutat Rusia să lupte în Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
EXCLUSIV Legendarul Wilander, dat pe spate de fizicul Soranei: „Mă uit la ea și la asta mă gândesc“
EXCLUSIV Legendarul Wilander, dat pe spate de fizicul Soranei: „Mă uit la ea și la asta mă gândesc“
Citește și...
Prima țară din G7 care construiește o centrală nucleară ca în Rusia și China. Și România va avea un reactor similar
Prima țară din G7 care construiește o centrală nucleară ca în Rusia și China. Și România va avea un reactor similar

Autoritățile canadiene au aprobat un proiect pentru construirea unei centrale nucleare de tip SMR, oferind un impuls industriei emergente a reactoarelor modulare mici, transmite Bloomberg.

Reacția Kremlinului după ce JD Vance a spus că Rusia „cere prea mult” pentru a încheia războiul
Reacția Kremlinului după ce JD Vance a spus că Rusia „cere prea mult” pentru a încheia războiul

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a declarat că procesul de negociere pentru soluționarea războiului din Ucraina trebuie să ia în considerare interesele naționale ale Rusiei și să abordeze cauzele profunde ale acestui conflict.

Gazul rusesc ar putea ajunge din nou în Europa, cu sprijinul SUA. „Există potențiali cumpărători”
Gazul rusesc ar putea ajunge din nou în Europa, cu sprijinul SUA. „Există potențiali cumpărători”

Într-un moment în care relaţiile energetice dintre Europa şi Rusia au îngheţat, oficiali de la Washington şi Moscova au purtat discuţii cu privire la modul în care SUA ar putea ajuta la reluarea vânzărilor de gaze ruseşti spre Europa, au declarat pentru R

Recomandări
ISW: Războiul din Ucraina, „o afacere internă” pentru Rusia. Kremlinul neagă dizolvarea URSS și respinge Vestul din negocieri
ISW: Războiul din Ucraina, „o afacere internă” pentru Rusia. Kremlinul neagă dizolvarea URSS și respinge Vestul din negocieri

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că Rusia vrea să excludă Occidentul din negocierile de pace și să nege independența fostelor state sovietice. Totodată, războiul din Ucraina, spun rușii, este o „afacere internă rusă”.

România riscă suspendarea de fonduri europene. Singurul stat cu probleme de deficit care nu a trimis raportul la UE
România riscă suspendarea de fonduri europene. Singurul stat cu probleme de deficit care nu a trimis raportul la UE

România nu a transmis Comisiei Europene Raportul Anual de Progres privind reducerea deficitului bugetar, document care trebuia depus până la 30 aprilie ca parte a implementării planului fiscal pe șapte ani.

O companie românească ar putea revoluționa piața construcțiilor, cu un material ecologic făcut din zaț de cafea și ciuperci
O companie românească ar putea revoluționa piața construcțiilor, cu un material ecologic făcut din zaț de cafea și ciuperci

Un start-up din Cluj a reușit să transforme zațul de cafea și rumegușul într-un material izolator ecologic, cu proprietăți acustice, termice și chiar ignifuge. Pentru a “lega” compoziția a folosit... ciuperci de pădure.