Tiraspolul propune Chişinăului să facă un apel comun către Rusia şi Ucraina pe tema tranzitului gazelor

Tiraspolul propune Chişinăului să facă o solicitare comună către Rusia şi Ucraina pentru asigurarea tranzitului gazului rusesc pentru regiunea transnistreană, care riscă să aibă livrările de la Gazprom sistate.
Propunerea unui apel comun a fost formulată într-o declaraţie publicată vineri de instituţia responsabilă cu „relaţiile externe” ale Tiraspolului.
În comunicatul său, Tiraspolul consideră că autorităţile de la Chişinău „nu au întreprins paşi” pentru a ajunge la acorduri cu Federaţia Rusă şi Ucraina privind livrarea gazului pe malul stâng al Nistrului.
„Propunem să părţii moldoveneşti să trimitem o adresare comună a Transnistriei şi Moldovei către Rusia şi Ucraina cu rugămintea să ia, din considerente umanitare şi din grijă faţă oameni, deciziile necesare privind asigurarea tranzitului gazelor naturale în Transnistria, din care o parte este necesară pentru asigurarea Moldovei (malul drept al Nistrului n. r.) cu energie electrică. (…) Pornim de la premisa că prevenirea unei crize umanitare şi a consecinţelor negative pentru populaţie în perioada de iarnă reprezintă o prioritate comună pentru toţi participanţii implicaţi, răspunde intereselor celor două ţări-mediatoare şi garanţi în procesul internaţional de reglementare moldo-transnistreană şi va deveni o contribuţie practică importantă a acestora pentru menţinerea stabilităţii în spaţiul regional comun”, se mai arată în declaraţie.
Într-un comentariu pentru NewsMaker, Biroul politici de reintegrare al Guvernului de la Chişinău a declarat că autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova fac toate demersurile necesare pentru a soluţiona problema energetică, purtând discuţii cu mai mulţi parteneri externi. Biroul politici de reintegrare a mai precizat că mizează pe „o bună comunicare” cu Tiraspolul, mai ales în eventualitatea unei crize energetice şi umanitare în stânga Nistrului. „În astfel de situaţii e important să evităm orice derapaje propagandistice şi speculări politice ale situaţiei”, subliniază Biroul în comentariul său, potrivit News.ro.
La 1 ianuarie 2025 contractul dintre Federaţia Rusă şi Ucraina pentru tranzitul gazului livrat către Europa expiră, inclusiv cel pentru regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Autorităţile de la Kiev nu intenţionează să prelungească contractul din cauza invaziei ruse din Ucraina. La sfârşitul lunii noiembrie, fostul ministru al energiei Victor Parlicov, între timp demis, a fost la negocieri cu preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, la Sankt-Petersburg. Ulterior, el a anunţat că Gazprom leagă livrările către regiunea transnistreană pe rute alternative – prin Turcia, Bulgaria şi România – de achitarea unei pretinse datorii a Chişinăului.
Pe fundalul incertitudinii privind livrările de gaz în regiunea transnistreană, Parlamentul de la Chiţinău a aprobat, la solicitarea Guvernului, instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic în Republica Moldova pentru 60 de zile, începând cu 16 decembrie.