Schimbări importante în UE. Măsurile dure pregătite la Strasbourg. Ce prevede noua strategie
Comisia Europeană a lansat, marți, la Strasbourg, o nouă strategie pentru a întări securitatea în toate statele membre. Se pregătesc măsuri ferme împotriva atacurilor cibernetice, terorismului și a rețelelor de crimă organizată.
Se pune accent pe acces legal la date criptate, schimb rapid de informații și mai mult sprijin, pentru autorități. În paralel, fondurile de coeziune pot fi folosite și pentru investiții în industria de apărare.
Pentru Parlament și Comisia Europeană, prioritățile în această perioadă sunt asigurarea securității interne și reducerea dependentelor de țări precum SUA sau China. ProtectEU, în română ProtejeazăUE, este noua strategie lansată la Strasbourg, prin care Uniunea Europeană vrea să-și protejeze cetățenii, online și offline.
În fața amenințărilor hibride, Uniunea Europeană vrea ca infrastructura critică să fie protejată eficient, la fel și lanțurile de aprovizionare. Comisia propune noi reguli pentru protejarea utilizatorilor online, mai ales când e vorba de copii. De exemplu, se va introduce o soluție de verificare a vârstei.
Se pregătesc norme mai dure pentru combaterea rețelelor de crimă organizată, trafic de droguri și exploatarea copiilor. În paralel, se discută despre accesul autoritățile la date criptate, inclusiv de pe aplicații precum WhatsApp sau Signal, cu respectarea drepturilor fundamentale.
Pe partea economică, Comisia propune schimbarea regulilor privind fondurile de coeziune – banii europeni destinați reducerii inegalităților regionale. Aceste fonduri vor putea fi realocate către industria de apărare, tehnologii critice și locuințe.
România are la dispoziție 31 de miliarde de euro, dar până acum a primit mai puțin de 10% din sumă. Statele de la granița de est a Uniunii, inclusiv România, ar putea beneficia de condiții mai bune de prefinanțare – cu o singură condiție: să depună proiecte și să le implementeze eficient.