Uniunea Europeană este îngrijorată de noul plan israelian pentru Fâşia Gaza și face apel la "reţinere"

Uniunea Europeană este "îngrijorată" de noul plan israelian privind "cucerirea" Fâşiei Gaza şi face apel să se dea dovadă de "cea mai mare reţinere", a declarat luni un purtător de cuvânt al serviciului său diplomatic, relatează AFP.
"Uniunea Europeană este îngrijorată de extinderea prevăzută a operaţiunii forţelor israeliene în Gaza, care va provoca noi victime şi suferinţe populaţiei palestiniene. Cerem Israelului să dea dovadă de cea mai mare reţinere", a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Anouar El Anouni, la o conferinţă de presă a Comisiei Europene.
Pe de altă parte, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi (NRC), Jan Egeland, a declarat luni că planul guvernului israelian de a distribui ajutor umanitar în Fâşia Gaza în centre controlate de armată este "fundamental contrar principiilor umanitare".
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
"Nu putem şi nu vom face ceva ce este fundamental contrar principiilor umanitare", a declarat Jan Egeland pentru AFP.
"Agenţiile ONU şi toate celelalte grupuri umanitare internaţionale au spus nu acestei idei venite din partea cabinetului israelian şi a armatei israeliene", a adăugat el.
Poziția Israelului privind distribuirea ajutorului
Cabinetul de securitate israelian consideră că există "în prezent suficiente alimente" în Fâşia Gaza şi a fost de acord cu "posibilitatea distribuirii de ajutor umanitar" dacă aceasta devine "necesară", a declarat luni o sursă oficială israeliană.
Israelul acuză Hamas că deturnează ajutorul umanitar şi îşi justifică blocada asupra Fâşiei Gaza prin nevoia de a face presiuni asupra mişcării islamiste pentru a elibera ostaticii.
Potrivit şefului ONG-ului norvegian, guvernul israelian "vrea să militarizeze, să manipuleze şi să politizeze ajutorul, permiţându-l doar în câteva centre din sud, un sistem în care oamenii vor fi controlaţi şi în care va fi imposibil să se acţioneze".
Acest lucru "va obliga oamenii să se mute pentru a cere ajutor, prelungind foametea în rândul populaţiei civile. Prin urmare, nu vom participa la aceasta", a adăugat Egeland.
Contextul conflictului
Armata israeliană a lansat o campanie militară în Fâşia Gaza după atacul terorist efectuat de Hamas în sudul Israelului în 7 octombrie 2023, soldat cu aproximativ 1.200 de persoane, în timp ce alte 251 au fost luate ostatice şi duse în enclava palestiniană.
Campania israeliană din Fâşia Gaza s-a soldat cu peste 52.000 de decese în rândul palestinienilor, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.