Briefing la Guvern cu ministrul Sănătății, Ioana Mihailă, și Raed Arafat. S-a adoptat OUG pentru certificatul verde COVID

Briefing la Guvern cu ministrul Sănătății, Ioana Mihailă, și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.
A fost adoptată ordonanța de urgență privind implementarea cardului verde, pentru introducerea de la 1 iulie a certificatului COVID pentru a facilita libera circulație pe timpul pandemiei, în Uniunea Europeană.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Certificatele de testare sunt valabile 24 de ore-cele rapide, cele PCR-72 de ore, cele care atestat vindecarea după boală -180 de zile. Decizia a avut la bază regulamentul european, așa au fost modificate toate termenele, a precizat Ioana Mihăilă.
Certificatele pot fi eliberate in format digital, dacă nu, autoritățile vor asista cetățenii pentru eliberarea pe hârtie
În paralalel cu certificatul a fost creată și o platformă electronică de verificare a acestor certificate QR. Pentru moment, nu este reglemntată pentru uzul în România, a precizat Ioana Mihăilă. „Partea informatică e deja reglementată, este vorba de reglementări” a explicat ministrul sănătății.
Polițiștii de frontieră au o aplicație pe dispozitivele Poliției de Frontieră, cu care verifică codul QR. Poliția de Frontieră și STS le vor da echipamentele.
Dacă apar probleme la platformă, există un call center, un grup de lucru cu specialiști ai ministerul sănătății și MAI. Este recomandat dacă aveți o călătorie să generăm certificatul cu cinci zile minim înainte, pentru că termenul de rezolvare este de patru zile.
Referitor la un nou posibil val de infectări determinat de tulpina Delta, așa cum s-a întâmplat în alte țări, ne așteptăm ca tulpina Delta să devină dominantă. „Problema este gradul mai mare de infecțiozitate, am cerut DSP un plan de creștere a numărului de paturi în toate spitalele, COVID și non-COVID.
Noi secvențiem cazurile selectate, cele care întrunesc anumite criterii, am constatat că există circulație, dar trebuie să solicităm INSP-ului dacă există decese raportate.” a precizat Ioan Mihăilă
Șeful DSU, Raed Arafat, a prezentat ordonața de urgență adoptată de guvern de suspendare a legii care permite pensionarea personalului IGSU la vârsta de 57 de ani, cu posibilitatea de rămâne în funcție peste această vârstă, cu aprobarea șefului unității.
Ordonanța va fi analizată în Parlament, a precizat Arafat.
„La acest moment avem oameni care au cerut păstrarea lor în funcție și peste 65 de ani. Acesti oameni au pensii mici, nu au pensii speciale, probabil se vor trezi cu o pensie de 3-4.000 de lei.
La concedii mai sunt probleme, la cele deja existente se vor mai adăuga 10 zile, deci se va ajunge la un medic primar să aibă 52 de zile. Vom ajunge să nu avem deloc personal care să asigure personal de urgență. Dacă agravăm această situație prin pensionarea timpurie a personalului, situația va deveni și mai gravă” a precizat Raed Arafat.
„Avem unități de primiri urgențe de 40, 50, 60%, aceste măsuri pot ucide. Un medic de urgență poate fi matur profesional doar la 35 de ani” a precizat Arafat.
La acest moment situația epidemilogică este foarte bună, inclusiv vaccinarea, ajunsă pe undeva la 20%, acum România este într-una din cele mai bune situații, raportat la decese, numărul de internări, numărul de infectări și numărul de persoane vaccinate.
„La acest moment, datele arată o stabilitate, chiar cu o ușoară scădere”
Briefingul a avut loc după ședinţa de Guvern de marţi, care a început la ora 18,00, la Palatul Victoria, a anunţat Biroul de presă al Guvernului.