Industriile din România care ar putea fi afectate de taxele comerciale impuse de Donald Trump. „Înotăm în incertitudine”
Guvernul României a reacționat, după declarația președintelui american Donald Trump privind noile tarife. Premierul a anunțat sprijin pentru industriile care vor fi afectate, prin scheme de ajutor de stat.
Marcel Ciolacu a mai spus, fără să dea nume, că a trimis o persoană în Statele Unite pentru noi negocieri cu oficialii americani. A specificat că emisarul României nu face parte din Guvern și va fi însoțit de un român stabilit acolo. Investitorii sunt însă temători, iar Bursa de la București a deschis pe roșu, la fel ca cele europene și din Statele Unite.
Măsuri de sprijin pentru industriile afectate de tarifele vamale
În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsuri de sprijin pentru industriile care ar putea fi afectate de tarifele anunțate de Donald Trump.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Vom proteja companiile românești, cu toate resursele disponibile, de efectele noului război comercial al tarifelor vamale, între America și Europa. Pregătim măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate prin scheme de ajutor de stat cât mai eficiente și simplu de aplicat, ca să poată produce efecte în cel mai scurt timp.”
Premierul a ținut totuși să sublinieze că investitorii, inclusiv cei străini, au încredere în economia românească și chiar a dat câteva exemple.
Chimcomplex investește 100 de milioane de euro într-o fabrică nouă, la Onești, compania finlandeză Nokian a început producția de anvelope la Oradea, lanțurile de hypermarketuri își extind rețelele în țară, iar un fond american de investiții a cumpărat cu peste 1,3 miliarde de euro rețeaua de sănătate Regina Maria, a spus Marcel Ciolacu.
Discuțiile privind noile scheme de stat pentru industriile afectate ar urma să înceapă săptămâna viitoare. Impactul ar putea fi resimțit mai puternic în industria auto sau cea producătoare de mobilă, chiar și indirect, prin legăturile comerciale pe care le avem cu Germania sau Franța.
Radu Burnete, Concordia: „În contextul deficitului bugetar pe care îl avem și când Guvernul era pregătit să reducă cheltuielile bugetare, nu mi-e clar în ce măsură vor fi resurse suficiente pentru a sprijini aceste industrii. Sigur că trebuie să le ajutăm. E foarte important ca Uniunea să răspundă în ansamblul ei acestor măsuri anunțate de istrația Trump și de abia apoi fiecare stat membru să vadă ce mai poate face complementar pentru industriile sale afectate.”
Analize economice asupra impactului noilor măsuri
Analiștii văd acum o încetinire a economiei europene și, indirect, și a României.
Claudiu Cazacu, analist: „Este un efect de presiune negativă în primă fază, care sperăm că va fi compensat de programul de stimulare din Germania. Adică avem așteptări, ca și alți investitori europeni, că o sursă de optimism va veni de acolo, din cheltuielile eliberate de Germania, care are și spațiu fiscal să se îndatoreze să facă acest lucru. Asta ar ajuta România. Înotăm în incertitudine, dar este destul de clar că investitorii au luat notă că trendul de globalizare a fost oprit și suntem în marșalier cu el.”
Piețele financiare, monetare și de mărfuri au reacționat de asemenea, după anunțul președintelui american Donald Trump. În primul rând, dolarul a avut de suferit. Iar Euro s-a apreciat cu peste 2 procente și a depășit 1,1 dolari. Piețele au votat în favoarea monedei unice europene, care este acum la cel mai bun nivel din ultima jumătate de an.
În același timp, indicii bursieri s-au prăbușit. S&P 500 a scăzut cu peste 3 procente, a fost cea mai mare scădere într-o singură zi din 2022 încoace. Și bursele europene au deschis pe roșu și și-au continuat scăderea pe parcursul zilei.
Cel mai semnificativ declin, de peste 2,5%, l-a înregistrat bursa din Germania. La București, scăderea a fost de sub un procent, semn că investitorii sunt încă în așteptare. Între timp, așa-numitul "indice al fricii" a crescut cu 6%.